Меню
0
Новини

Структура на автомобилна гума

Всеки знае как изглежда автомобилната гума и за какво служи. Но каква е нейната структура и благодарение на какви нейни характеристики се гарантира безопасното и леко шофиране на автомобила? Именно четирите гуми осигуряват лесното управление, спиране и завиване на колата и дължим удобното и безопасно шофиране на тях. Освен това гумите трябва да бъдат трайни. Кое обаче им придава трайност?

Автомобилната гума представлява сложен инженерен продукт, изработен с много мисъл и материали, а не просто каучук. Използват се още влакна, текстилни пластове, стоманена корда – това са само някои от компонентите, които са част от вътрешността на гумата и подсилват нейните странични стени и протектора. Произвеждането на автомобилни гуми представлява комплекс от процеси, който се базира на най-новите технологии, включва масивно оборудване и прецизни инструменти. И най-важното – човешкият фактор – квалифицирани специалисти.

Примерна схема на автомобилна гума

Структура на автомобилна гума

Част от процесите при производството на гуми влючват приготвянето на каучукова смес; подготовка на стоманена корда, нишки, „изглаждане“ на вътрешната стена на гумата; оформяне на външната странична стена и протектора на гумата; финалното й сглобяване, втвърдяване, тестване и др.

Структура на гумата

Ще разгледаме основните компоненти, които влизат в състава на автомобилните гуми.

Inner Liner (Вътрешна стена на гумата)

Вътрешната стена на гумата се състои от слой каучук с ниска въздушна пропускливост. Каучуковият слой в общия случай е изработен от синтетичен каучук, бутил или полиизопропен. Основната функция на вътрешната обвивка е да държи въздуха в гумата под високо налягане.

Bead (Бордове, които влизат в контакт с джантите)

Бордовете спомагат за фиксирането на гумата към джантата. Изработват се от различни материали, като тел, каучук и др. В общия случай джантата е леко стегната от гумата и при евентуално внезапно спадане налягането на въздуха по време на шофиране, гумата няма риск да се отдели от джантата.

Carcass (Каркас, корпус на гумата)

Корпусът на гумата представлява рамката – най-важната нейна част. Към корпуса спадат всички слоеве на гумата. Корпусът абсорбира вътрешния въздух под налягане и отговаря за теглото на гумата.

Breaker/Belt (Слой между корпуса и най-външния слой на гумата)

Това е слой, който има защитна функция. Неговата цел е да предотврати евентуално нараняване на протектора да окаже влияние върху корпуса на гумата. В същото време държи корпуса и протектора заедно и предпазва от тяхното разделяне.

Sidewall (Странична външна стена на гумата)

Страничната стена се намира между раменната част и бордовете, които свързват гумите с джантите. Страничната стена предпазва вътрешния корпус на гумата и осигурява комфорт на шофирането, благодарение на своята гъвкавост. Също така, важна информация за типа, размера, структурата, производителя и бранда на гумата се маркира върху страничната стена.

Tread (Протектор на гумата)

Протекторът се състои от дебел слой каучук, който влиза в пряк контакт с пътната настилка. Изработва се с помощта на компютърно генерирани форми с определен тип функционалност. Протекторът е изключително устойчив, като неговата функция е да защити корпуса на автомобилната гума. Каучукът е подсилен, за да се увеличи животът на гумата.

Shoulder (Раменна част)

Раменната част е разположена между протектора и страничните стени. Това е най-дебелата част от гумата. Поради тази причина, раменната част цели по бърз начин да разсее топлината, която се натрупва вътре в гумата по време на шофиране.

Споделете в:
Още новини
img 28.03.2024 Citroen избра Goodyear за своя електрически e-C3

Goodyear EfficientGrip Performance 2 са избрани от Citroen като оригинално оборудване за новия електрически автомобил e-C3. 

img 12.03.2024 Специална оферта от Автоцентър Радиал-обект Ботевградско шосе

35% отстъпка от Базовата цена на марките TOYO, TIGAR, GITI и  GT RADIAL

img 16.02.2024 Международна награда за дизайн 2023 за Continental UltraContact NXT

Журито на Международните награди за дизайн (IDA) присъди златна награда на Continental UltraContact NXT .

img 29.01.2024 Goodyear представя новата всесезонна гума за електромобили- ElectricDrive 2

Goodyear Tire & Rubber представи нов модел всесезонни гуми Goodyear ElectricDrive 2.