Меню
0
Новини

Всичко за гумите

ОТНОСНО: Дата на производство на гумите

 
Уважаеми клиенти,
При покупка на автомобилни гуми някои потребители считат, че датата на производство, обозначена с  DOT (Department of Transport) или TIN (Tire Information Number) има значително влияние върху живота и поведението на гумите: до каква степен е важно това?
 
Съхранение на гумите

Препоръчва се гумите да бъдат съхранявани в затворени помещения, далеч от слънчева светлина и при умерени температури, да се избягва складиране на открито, излагайки продукта на влиянието на слънцето. Вярно е, че гумата е „черен” каучук, който абсорбира инфрачервени слънчеви лъчи и ги превръща във вътрешна топлина. Влагата, температурата и светлината са основните фактори за стареенето на гумите, ето защо е жизнено важно те да се съхраняват в затворени помещения.

 
Независимо  дали се съхраняват на монтирани джанти или не, гумите трябва да се съхраняват в чисто помещение, далеч от слънчева светлина или изкуствени източници на интензивно лъчение, топлина, озон(електрически прибори) и хидрокарбон.
 
Законови и нормативни разпоредби.
 
Няма закони или нормативни разпоредби, третиращи въпроса за стареенето на гумите, но съществуват препоръки:
 
По-долу ви предлагаме извадка от текст на ETRTO ( European Tire and Rim Technical Organization)  - Европейската Техническа Организация за Гуми и Джанти:
 
-     „ Гумите са продукт с дълъг живот и са създадени устойчиви на естественото стареене на каучука 
-     „….Правилната поддръжка изисква спазване на препоръките на производителя на  автомобила и на производителя на гумите относно работното налягане,  тегловния и скоростен индекси и извършването на периодични проверки.  Правилната поддръжка  също означава гумите да бъдат правилно съхранявани през времето, когато не се употребяват…. 
-     Препоръчват се периодични проверки за правилно съхранение на гумите центровете за тяхната продажба…. 
 
    При липса на специфични препоръки на производителя, се препоръчва да не се използват леки и лекотоварни гуми по-стари от 10 години от датата им на производство..”
-     Michelin напълно поддържа това становище на ETRTO. 
 
Проведени тестове от ETRTO
 
Сравнителните тестове, отнасящи се до сигурността (спирачен път, поведение на мокър път и сняг) между ново произведената гума и произведени преди 1,2 и 3 години доказват, че няма разлика между поведението и живота на тези продукти.
 
Представителството на  Michelin в България уверява своите клиенти, че предлаганите на българския пазар гуми от марките Michelin, BF Goodrich, Kleber и Kormoran, независимо от датата си на производство, отговарят на всички изисквания за качество на гумите. 
 
Фирма  Michelin дава ДОЖИВОТНА гаранция за качеството на своите продукти, производствения процес и вложените материали, независимо от датата на производство на гумите, срока на експлоатация и техния пробег.
Споделете в:
Още новини
img 28.03.2024 Citroen избра Goodyear за своя електрически e-C3

Goodyear EfficientGrip Performance 2 са избрани от Citroen като оригинално оборудване за новия електрически автомобил e-C3. 

img 12.03.2024 Специална оферта от Автоцентър Радиал-обект Ботевградско шосе

35% отстъпка от Базовата цена на марките TOYO, TIGAR, GITI и  GT RADIAL

img 16.02.2024 Международна награда за дизайн 2023 за Continental UltraContact NXT

Журито на Международните награди за дизайн (IDA) присъди златна награда на Continental UltraContact NXT .

img 29.01.2024 Goodyear представя новата всесезонна гума за електромобили- ElectricDrive 2

Goodyear Tire & Rubber представи нов модел всесезонни гуми Goodyear ElectricDrive 2.