02/405 11 22
Меню
0

banner

Новини

Всесезонни гуми: за или против?

Гумите са онази част от колата, която установява контакт с пътната настилка и осигурява нейното безпроблемно предвижване. За гумите се сещаме основно два пъти в годината:

  1. През есента, когато следва да подготвим автомобила за зимния период и сменим летните гуми със зимни;
  2. През пролетта, когато отново идва ред за смяна на гумите – този път на зимните с летни.

Смяната на сезонните гуми е наложителна що се отнася до безопасността при шофиране, особено през зимата.

На пазара обаче освен летни и зимни гуми, ще намерим още т. нар. всесезонни гуми. Това са 4-сезонни гуми, които на практика могат да се използват целогодишно. Ако желаете да си спестите смяната на зимни гуми с летни и обратното, както и поддръжката на два вида гуми за колата, то може да заложите на всесезонни гуми, които биха свършили работата и на летните, и на зимните гуми.

Всесезонни гуми – характеристики

Идеята, заложена в изработката на всесезонни гуми

Целта на всесезонните гуми е да предоставят предимствата и на летните, и на зимните гуми в един продукт. По този начин те могат да постигнат:

  • нисък разход на гориво;
  • ниски нива на шум;
  • висока издържливост.

Това ги прави подходящи за употреба, като може да забележите, че производителите на автомобили често пускат новите коли на пазара с всесезонни гуми.

Тези гуми могат да се нарекат още универсални гуми и са подходящи за употреба при умерен климат. Всесезонните гуми, които ще откриете на сайта на Radial, са съобразени с климатичните условия в България и издържат на температурните разлики по нашите ширини.

Разбира се, има и изключения – ако климатът на вашето населено място не ви спестява студените зимни дни с дълбок сняг и лед (живеете в планината), то препоръчваме да закупите сезонни гуми.

Предимства на всесезонните гуми

Закупуването на всесезонни гуми:

  • Е универсално решение за автомобила, което спестява пари. В този случай купувате 4 броя гуми, а не 2 пъти x 4 бр. сезонни гуми (зимни и летни).
  • Е подходяща инвестиция за шофиране в рамките на населеното място/ града. (Само в случаи, когато човек шофира на големи разстояния и изминава повече километри, както и при развиване на високи скорости се препоръчва употребата на сезонни гуми.)
  • Ви осигурява отлично сцепление с пътната настилка при нормалната и разрешена скорост за съответните пътни условия.

Как да изберем всесезонни гуми?

Как да бъдем сигурни, че моделът всесезонна гума, който сме си харесали, е подходящ за зимни условия?
Една всесезонна гума задължително трябва да има „Тривърхата планина със снежинката“ и  „M+S”, за да може да се ползва и през Зимни условия.  Ще разкажем малко повече за тяхното значение:

 All seasoned tires

Символ „Тривърха планина със снежинка“

Само гуми, притежаващи този символ (нарисувана снежинка вътре в планината), са тествани за употреба при тежки зимни условия. Символът означава, че гумата отговаря на или надвишава необходимите изисквания за сцепление при шофиране върху сняг и лед.

Символ „M+S“

Този символ означава, че всесезонните гуми имат отлично представяне при кал и сняг (Mud+Snow). Те са специално проектирани за подобрят шофирането в умерени зимни условия.

 

Като обобщение ще кажем, че по темата „За или против всесезонните гуми“ няма единен отговор за всички шофьори. Решението е индивидуално според нуждите и възможностите на водача. Със спокойствие обаче можете да заложите на всесезонните гуми, ако търсите универсално решение за автомобила и не ви се налага да шофирате често на дълги разстояния и с висока скорост. 

Споделете в:
Още новини
img 26.10.2017 Смяна на гумите: монтаж и баланс

За правилното монтиране на гумите и техния баланс се изискват специални технически умения и внимание към детайла. 

img 25.08.2017 Производители на гуми: GoodYear

Марката GoodYear се нарежда сред първите производители на автомобилни гуми – основана през 1898 г. от Франк Сайбърлинг в  гр. Акрън, щата Охайо. 

img 18.07.2017 Налягане на гумите през горещите летни дни

В настоящата статия ще разгледаме как следва да бъде поддържано налягането на гумите през лятото, за да бъде гарантирано спокойствието на шофьора по време на път.

img 23.06.2017 Производители на гуми: Dunlop

В автосервизите и в електронния магазин на Radial можете да намерите модели гуми на английската марка Dunlop.