02/405 11 22
Меню
0

banner

Новини

Какво е ДОТ на гуми?

DOT (Department of Transportation) преставлява идентификационният номер на автомобилната гума. Можете да мислите за DOT на гумата като за нейната „лична карта“ или „паспорт“, където са записани месецът и годината на производство, от каква гума е произведена и пр.

В настоящата статия ще ви покажем как да дешифровате цифрите и буквите, записани DOT кода, като това ще ви позволи да определяте успешно възрастта на гумата.

 

 

 DOT na gumi

На първо място, трябва да откриете кода, който е поставен на страничната външна част на гумата. Ще откриете DOT символите, последвани от 10 до 13 символен код. Символите могат да съдържат както цифри, така и букви.

  • В кода могат да се използват всички числа от 0 до 9;
  • В кода не се използват всички букви от азбуката. Букви като G, I, O, Q, S и Z не се използват поради тяхната графична близост до числата.

Място на производство

Първите 2 или 3 символа представляват кода на мястото на производство. При гумите, произведени до април 2015 г. този код бе съставен от 2 символа, но след април 2015 г. третият символ стана допустим. Предвидено е до април 2025 г. третият символ да стане задължителен. Т.е. през този 10-годишен период ще бъдат допустими и двата варианта за означаване на мястото на производство на автомобилната гума.

За да се направи преходът по-лесен, 3-символният код за място започва с цифрата 1, а следващите 2 символа представляват досегашния 2-символен код. Производителите не са задължени официално да използват новата система за 3-цифрен код, но се предполага, че поетапно всички ще преминат към нея.

Съществуват над 5000 кода за място на производство, които се използват из целия свят. След като разчетете кода на вашата гума, можете да го проверите тук.

 DOT miasto na proizvodstvo

В показания пример на изображението кодът за място на производство е двуцифрен (не започва с цифрата 1) и е „5M“. „5M“ в случая отговаря на производство в Bridgestone, Sao Paulo, Brazil.

Размери на автомобилната гума

Следващите 2 символа от кода отговарят на размера на гумата. Точното разчитане зависи от производителя на конкретната гума. В примера, даден по-горе, кодът непосредствено до кода за мястото (5М) – „CE“, трябва да даде информация за размерите на гумата, в случая: 285/55, с радиус 20 (за повече информация как да разчетете тази част от кода проверете на сайта на производителя на вашите гуми).

Тип на гумата

Следващите 3 или 4 символа от ДОТ кода дават информация за типа на гумата. Тук кодът отново зависи от производителя и при различните марки гуми е различен. Този код не е задължителна част от DOT кода, но повечето производители го използват, за да следят за връщания на гумите, така че в общия случай ще го видите като част от ДОТ кода на вашите гуми. Например, марката Michelin добавя символа X, за да маркира своите гуми, обаче не можем да кажем на 100%, че друга марка производител не включва също този символ в маркировката си.

 DOT tip guma

В представения пример, мястото на производство се маркира с кода „B6“, размерът на гумата – „D0“; а типът на гумата се определя от кода „A83X“.

Дата на производство

Последните 3 или 4 символа – „0304“ отговарят на датата на производство. Първите два от тях маркират седмицата, а вторите два – годината, през която е произведена гумата. В случая „0304“ означава третата седмица от 2004 година.

Ако кодът, маркиращ дата на производство, е трицифрен, напр. „032“, първите две цифри маркират седмицата, а третият – годината. Т.е. гумата е изработена през третата седмица от година преди 2000-та. „2“ може да маркира както 1992, така и 1982 или 1972.

Датата на производство има значение, тъй като гумата се износва с времето и се налага нейната подмяна. Ако изпитвате затруднения с разчитането на DOT кода на вашите гуми или имате съмнения, че е време да закупите нови такива, тъй като настоящите са произведени отдавна, не се колебайте да се обърнете за съвет към експертите на Радиал.

Споделете в:
Още новини
img 26.10.2017 Смяна на гумите: монтаж и баланс

За правилното монтиране на гумите и техния баланс се изискват специални технически умения и внимание към детайла. 

img 25.08.2017 Производители на гуми: GoodYear

Марката GoodYear се нарежда сред първите производители на автомобилни гуми – основана през 1898 г. от Франк Сайбърлинг в  гр. Акрън, щата Охайо. 

img 18.07.2017 Налягане на гумите през горещите летни дни

В настоящата статия ще разгледаме как следва да бъде поддържано налягането на гумите през лятото, за да бъде гарантирано спокойствието на шофьора по време на път.

img 23.06.2017 Производители на гуми: Dunlop

В автосервизите и в електронния магазин на Radial можете да намерите модели гуми на английската марка Dunlop.