Меню
0
Новини

Етикиране на гумите (EU стандарт)

От м. ноември 2012 г. насам всички нови модели гуми се произвеждат с единен европейски стандарт на етикиране. Степените на етикета са в стандартен формат за всички марки и модели гуми, така че да можете да ги сравнявате ефективно и да сте наясно какво закупувате.

Степените, които са показани на етикета, индикират нивото на представяне на гумите на пътя. Те се измерват по класове от А до G, като моделите гуми с показатели клас G не означават задължително лошо качество на гумата. Правят се различни комбинации, така че степените в различните категории да се балансират и по този начин и цената на гумите да бъде достъпна.

 Tyres Eu label

Степени на показателите

Етикетът е задължителен за всички компании производители, като целта е моделите гуми да могат да бъдат разпознаваеми по три основни показателя:

 Разход на гориво

Tyres Eu labelИзразходваната енергия при движение на гумата се описва като „съпротивление при търкаляне“ и има директно влияние върху разхода на гориво и върху околната среда. Гумите на колата могат да увеличат разхода на гориво с 20%. Колкото по-ниско е съпротивлението при търкаляне, толкова по-малко енергия се изразходва от гумата и съответно се намалява разходът на гориво и емисиите на въглероден диоксид.

На етикета по европейски стандарт ще забележите степени от клас А (най-малък разход) до клас G (най-голям разход). Най-добро представяне на гумата в категорията е клас А, а клас G индикира най-ниско представяне на гумата. Разликите между отделните степени на разход е между 2,5% до 4,5%.

Ако разгледаме нещата в перспектива, то при шофиране с гуми в най-ниския клас G на категорията ще ви коства 6 литра повече гориво на всеки 1000 км. в сравнение с шофиране с гуми клас А в настоящата категория.

Сцепление с мокра пътна настилка

Tyres Eu labelДоброто сцепление повишава безопасността на пътя. Доброто сцепление с мократа пътна настилка ви гарантира бързото спиране на колата, като разликата между всяка степен в спирачния път е между една до две дължини на автомобила (между 3 и 6 метра) при спиране от 80 км/ч.

В етикета по европейски стандарт сцеплението на гумата с мокра настилка също е представено в класове от A до G, като клас А индикира най-къс спирачен път, а клас G – най-дълъг спирачен път.

 

 

Външен шум при контакт на гумите с пътя

Tyres Eu labelСтепента в тази категория индикира звука, който гумите издават при сцеплението с пътната настилка (звукът, така както се чува извън автомобила), измерен в децибели (db). Колкото по-ниско е нивото на шум, толкова по-добре е това за околната среда.

Степента на етикета е означена с черни черти, като 1 черта отговаря на ниско ниво на шума, 2 черни черти – средно ниво на шума, 3 черти – високо ниво на шума, което обаче съответства с допустимите стойности по настоящите европейски разпоредби.

Целта на етикетите за автомобилни гуми по европейски стандарт

Етикетът по европейски стандарт предоставя информация, с която шофьорите могат да взимат по-информирано решение при избора и закупуването на нови гуми, като по този начин се лансира и насърчава идеята за по-безопасно шофиране, както и за по-икономичен и по-екологичен автомобилен транспорт.

Всички автомобилни гуми, гуми за SUV, за автобуси, микробуси и камиони се произвеждат с европейски етикети. Изключение правят гумите, предназначени за състезателни коли, както и гуми за ретроавтомобили, които не е задължително да притежават този етикет.

Споделете в:
Още новини
img 28.03.2024 Citroen избра Goodyear за своя електрически e-C3

Goodyear EfficientGrip Performance 2 са избрани от Citroen като оригинално оборудване за новия електрически автомобил e-C3. 

img 12.03.2024 Специална оферта от Автоцентър Радиал-обект Ботевградско шосе

35% отстъпка от Базовата цена на марките TOYO, TIGAR, GITI и  GT RADIAL

img 16.02.2024 Международна награда за дизайн 2023 за Continental UltraContact NXT

Журито на Международните награди за дизайн (IDA) присъди златна награда на Continental UltraContact NXT .

img 29.01.2024 Goodyear представя новата всесезонна гума за електромобили- ElectricDrive 2

Goodyear Tire & Rubber представи нов модел всесезонни гуми Goodyear ElectricDrive 2.