02/405 11 22
Меню
0
Новини

Годишен технически преглед

Всички МПС-та, регистрирани на територията на България, трябва да преминават задължителен технически преглед (ГТП). Автомобилите следва да отговорят на определени технически изисквания, като прегледите се извършват с камери под наблюдение.

Какви са сроковете на ГТП?

За леките автомобили техническият предглед се случва веднъж годишно. Ако автомобилът е нов, първият ГТП се извършва на третата година, а вторият – на петата. След петата година прегледът става ежегоден.

 За таксиметрови коли и автобуси прегледът се извършва на всеки 6 месеца. За товарните автомобили на възраст под 10 години прегледът е ежегоден, а над 10 г. също се извършва на всеки 6 месеца. Мотоциклетите преминават през технически преглед веднъж на всеки 2 години.

Автомобили, които са произведени преди 1960 г., не подлежат на ГТП, тъй като се приема, че са от исторически интерес и се придвижват по пътя инцидентно.

Какво се проверява по време на прегледа?

Годишният технически преглед удостоверява цялостното състояние на автомобила, като за целта се проверява:

 • документацията на МПС;
 • спирачна уредба;
 • кормилно управление;
 • състояние на стъкла, огледала и видимост;
 • светлини, светлоотражатели и електрическо оборудване;
 • колела, окачване и гуми;
 • състояние на шасито;
 • задължително оборудване с аптечка, пожарогасител и др.

При успешно преминаване на ГТП, получавате удостоверение за техническа изправност, което съдържа информация за последния преглед и дата, преди която следва да се планира следващият ГТП.

Ако по време на прегледа се открие неизправност, се издава удостоверение, според което в 14-дневен срок собственикът следва да отстрани неизправностите и да се яви повторно на преглед. На втория преглед се гледа само дали са отстранени констатираните проблеми по  автомобила, след което получавате удостоверението за техническа изправност.

Какви са рисковете при шофиране с изтекъл ГТП?

Ако шофирате с изтекъл ГТП, служителите на КАТ могат да ви глобят с фиш на стойност 50 лв. или да ви напишат акт, тъй като се приема, че карате автомобил, който е технически неизправен.

При възникване на инцидент могат да се появят проблеми със застрахователи. Може да ви се откаже изплащане на обезщетение по застраховка „Каско“, както и по „Гражданска отговорност“.

Необходими документи за ГТП

В автоцентровете на Радиал в София и в Плевен можете да преминете през ГТП според работното време на конкретния център, който сте избрали.

За да преминете технически преглед, трябва да подготвите следните документи:

 1. Регистрационен талон – 1 и 2 част („малък“ и „голям“ талон, като „големият“ може да бъде представен в копие, а за „малкия“ е задължително да бъде в оригинал);
 2. Валидна Гражданска отговорност;
 3. Документ за платен данък на МПС;
 4. Документ за самоличност.

Цените за ГТП варират между 38 и 45 лв. според типа превозно средство. Пълният ценоразпис може да разгледате тук.

Споделете в:
Още новини
img 14.11.2018 Топ 6 критерии на българина при закупуване на автомобилни гуми

Месец ноември по традиция ни припомня, че е време да заменим летните гуми на автомобила със зимни. Подготовката за студения сезон е в разгара си, като пред голяма част от шофьорите стои въпросът и с избора и закупуването на нови гуми за автомобила.

img 26.10.2017 Смяна на гумите: монтаж и баланс

За правилното монтиране на гумите и техния баланс се изискват специални технически умения и внимание към детайла. 

img 25.08.2017 Производители на гуми: GoodYear

Марката GoodYear се нарежда сред първите производители на автомобилни гуми – основана през 1898 г. от Франк Сайбърлинг в  гр. Акрън, щата Охайо. 

img 18.07.2017 Налягане на гумите през горещите летни дни

В настоящата статия ще разгледаме как следва да бъде поддържано налягането на гумите през лятото, за да бъде гарантирано спокойствието на шофьора по време на път.