Меню
0
Новини

Гуми Втора Употреба – Опасности

Често ни се задава въпросът дали продаваме гуми втора употреба, а нашата фирмена политика е категорично против продажбата на вече използвани гуми. Да, гумите втора ръка са по-евтин вариант от новите такива, но при техният избор и употреба се крият редица опасности. Малко българи, например знаят, че в много американски щати има забрана търговците на автомобилни гуми да предлагат гуми втора ръка, имайки предвид рисковете, които крие тяхната употреба. Ние с две ръце подкрепяме тази инициатива.

В настоящата статия изброяваме ТОП 5 причини, заради които отхвърляме употребата на гуми втора ръка.

 

#1 Труден избор и подвеждаща информация

Много продавачи лъжат за състоянието на обявените гуми особено когато продават онлайн. Според проучване проведено от Международната асоциация на производителите на автомобилни гуми, след покупка на използвани гуми онлайн, множеството от тях са имали редица проблеми като прекомерно износване, пукнатина от сухота, неправилен ремонт и пр. Важно е да се има предвид и правилното съхранение на автомобилните гуми, което е ключово за дълголетието им и основно за правилната поддръжка (повече информация за поддръжката на автомобилните гуми може да намерите тук.

Новите автомобилни гуми, които предлагаме в Радиал, се съхраняват в специални условия в покрити складове, които изолират влиянието на температура и влага. Спорно е обаче колко от обявите за гуми втора употреба, които виждате онлайн, могат да гарантират за правилното съхранение на гумата.

 

 #2 Важните детайли, които може да пропуснете

При покупката на гуми втора употреба е много вероятно да не забележите някои проблеми, които биха могли да застрашат сигурността на автомобила при шофиране като например:

  • Прекомерно износен грайфер.
  • Отделени слоеве на гумата, натъртвания или откъснати парчета.
  • Ремонти по страниците на гумата.
  • Неправилно запълнени пукнатини и пробиви. 

#3 Вътрешни повреди

Ако пазарувате за гуми втора ръка, няма начин да проверите вътрешната страна на гумата. Всъщност, търсенето на определени вътрешни щети е невъзможно дори ако купувате от търговец на дребно или от друг човек на място. Продавачът може да не знае и за тези щети, което още повече влошава положението.

 

Вътрешните повреди обикновено възникват при:

  • Ø Малки парченца стъкло, дълбоко навлезли в каучука.
  • Ø Многобройни удари, които отслабват въжетата и коланите и причиняват отделяне на протектора.
  • Ø Невидими дупки, които позволяват вода да проникне в гумата.
  • Ø Въздействия, които причиняват издутини навън - т.нар. балони (може да има и срязвания).



#4 Негативната статистика

За съжаление, не успяхме да намерим статистика за пазара на гуми втора употреба в България, нито за инцидентите, причинени от употреба на твърде стари автомобилни гуми. В Съединените Щати, например, 11 хиляди автомобилни инцидента годишно биват причинени от употребата на вече използвани гуми. Във Великобритания, всеки пети шофьор поне веднъж е закупил гуми втора употреба, като 30% от тези шофьори са категорични, че никога отново не биха закупили употребявани гуми. Оставяме на вас сами да прецените струва ли си рискът.

 

#5 Когато евтиното излиза скъпо!

Ако си купите гума, която е вече употребявана, ще трябва да платите повече пари за монтажа и баланса, за да получите същото количество километри пробег, което ще получите с нов комплект. Освен това, при появата на непредвидени проблеми с гумата, отново ще ви се наложи да посетите автосервиз, за да разрешите проблемите. Тук държим да подчертаем и липсата на гаранция – за разлика от новите гуми, при чиято покупка получавате две годишна гаранция от производител, рискът при покупка на гуми втора ръка е изцяло ваш.

 

Имайки предвид в рисковете на употребяваните гуми и всичко описано, по-горе, ние сме категорично против продажбата на гуми втора ръка и съветваме всички наши клиенти да преосмислят подобно решение.

 

Ако търсите по-икономично решение за гуми на вашия автомобил, може да разгледате нашата OUTLET секция от нови автомобилни гуми на промоционални цени, за които даваме гаранция от 2 години!

Споделете в:
Още новини
img 23.04.2024 Nexen взима награда за дизайн Red Dot 2024 за гумата N'Fera Sport S

Nexen Tire спечели престижната награда Red Dot Design Award 2024г.

img 28.03.2024 Citroen избра Goodyear за своя електрически e-C3

Goodyear EfficientGrip Performance 2 са избрани от Citroen като оригинално оборудване за новия електрически автомобил e-C3. 

img 12.03.2024 Специална оферта от Автоцентър Радиал-обект Ботевградско шосе

35% отстъпка от Базовата цена на марките TOYO, TIGAR, GITI и  GT RADIAL

img 16.02.2024 Международна награда за дизайн 2023 за Continental UltraContact NXT

Журито на Международните награди за дизайн (IDA) присъди златна награда на Continental UltraContact NXT .