Меню
0
Новини

Как да определите дали гумите Ви са причина за вибрации?

Причините за вибрациите на автомобила сами по себе си могат да бъдат просто досаден дефект или пък да се окажат предпоставка за животозастрашаваща ситуация. Възможните причини са многобройни, но тук ще опишем най-разпространените и най-често срещани. (Част 1)

Проверете болтовете

Болтовете на джантите трябва да бъдат добре затегнати и в добро състояние, тъй като едно охлабване би станало причина за появата на вибрации.

Регулиране на ходова част

Хората често си мислят, че това причината за вибрациите, но в действителност, вероятността за това е малка. Механиката оспорва вероятността лошият реглаж да причинява вибрации, въпреки че той често е причина за неравномерното и преждевременно износване на гумите. Реглажът включва регулиране на ъгъла на колелото спрямо този на земята. Ако този ъгъл не е перпендикулярен, това значително намалява живота на гумата.

Баланс на гумите

Техниците регулират тежестите, за да постигнат перфектен баланс между гумите и джантите. Ако вибрациите системно се появяват при определени скорости, например между 90 и 100 км/ч, задължително проверете баланса в специализиран за това сервиз.

Деформирани гуми

По-вероятна причина за вибрация е повреда в гумата. Ако забележите изменения или удебеления по повърхността на някоя от гумите, то това може да е причина за изпускане на въздух. В такъв случай, не губете време, а закарайте колата до най-близкия автосервиз. Понякога вътрешното разслояване е едва доловимо и се случва най-често при недостатъчно налягане или в топло време.

Богдан Белчев 
Управител и консултант
Споделете в: