Меню
0

Какво е АКВАПЛАНИНГ ?

Как да постъпим при вече възникнала ситуация? 

Зимният сезон често ни изненадва не само със снежни виелици и заледени пътни настилки, но и с продължителни проливни дъждове. Миналата седмица обяснихме какво  представлява аквапланингът и как може да се предпазим от подобна ситуация.

Сега ще дадем няколко съвета за това какво следва да предприемете в случай, че автомобилът ви попадне в аквапланинг.

Как да постъпим в ситуация на аквапланинг?

Понякога неблагоприятни условия, високата скорост, неравната пътна настилка,  изненадващата промяна в климатичните условия и отложената реакция на водача са предпоставка за възникването на аквапланинг.

В първите секунди, когато водачът губи контрол, е важно да се вземе предвид, че превозното средство се намира в условия на „въздушна възглавница”.  В такъв случай, е противопоказно да се правят каквито и да е опити за натискане на спирачката, тъй като това единствено може да влоши ситуацията.

Единственото нещо, което може да се направи в подобен момент, е бавното отпускане на педала на газта, в комбинация с леко завъртане на волана. По този начин може да проверите дали воланът е станал по-твърд, което означава, че сцеплението с пътната настилка е възобновено.

Важно е да се опитате да запазите пълно самообладание, да не се паникьосване  и в никакъв случай да не давате повече газ, нито пък да се опитвате да спирате рязко.

Имайте предвид, че всяка скорост над 70 км/ч. може да бъде рискова за ситуация с аквапланинг, особено при наличието на неблагоприятни условия. Не забравяйте, че вашата сигурност зависи не само от обстоятелствата, но и от поведението ви на пътя!

Богдан Белчев

Управител и консултант

Автоцентрове Радиал

Споделете в:
Още новини
img 28.03.2024 Citroen избра Goodyear за своя електрически e-C3

Goodyear EfficientGrip Performance 2 са избрани от Citroen като оригинално оборудване за новия електрически автомобил e-C3. 

img 12.03.2024 Специална оферта от Автоцентър Радиал-обект Ботевградско шосе

35% отстъпка от Базовата цена на марките TOYO, TIGAR, GITI и  GT RADIAL

img 16.02.2024 Международна награда за дизайн 2023 за Continental UltraContact NXT

Журито на Международните награди за дизайн (IDA) присъди златна награда на Continental UltraContact NXT .

img 29.01.2024 Goodyear представя новата всесезонна гума за електромобили- ElectricDrive 2

Goodyear Tire & Rubber представи нов модел всесезонни гуми Goodyear ElectricDrive 2.