Меню
0
Новини

Какво означават цветните линии върху гумите?

Чували сме всевъзможни теории относно значението на цветните маркери върху гумите. Именно затова с настоящата статия целим да внесем повече яснота по темата и уверим всички скептици, че няма нужда да се притесняват, ако гумите, които закупуват са маркирани с определен цвят.

Както е видно от снимката вляво, повърхността на автомобилните гуми е белязана от различни маркери като цифри и разноцветни линии.

Нека започнем от важните новини: цифрите и цветните линии, които може да видите върху гумата не оказват никакво влияние върху качеството на гумата и не служат като ориентир, в случай че искате да сравните кой от два модела гуми в един и същи размер има по-добри показатели.

Тези маркировки са изцяло свързани с производствения процес – всяка фабрика поставя свои собствени цветни маркери като цветните линии на един и същи размер и модел гума, която обаче се произвежда в две различни фабрики могат да бъдат различни.

Докато гумите могат да изглеждат като хомогенна каучукова смес, след като са вулканизирани по време на процеса на втвърдяване, повечето гуми представляват смесица от десетки тъкани, метални и/или каучукови компоненти, които трябва да бъдат оформени, оразмерени и сглобени според спецификациите. Един от основните каучукови компоненти е съединението на протектора, което обикновено се произвежда чрез екструдиране - процес, който по същество е промишлен вариант на изстискване на паста за зъби от тръба.

В случая при гумите, топлият каучук се екструдира през метална щанга, за да се получи непрекъсната плоча от смес от гума на протектора, която е с подходяща ширина и дебелина за размера на гумата. Плочата на гумената смес впоследствие се нарязва по дължината, която е необходима за точно един оборот около обиколката на гумата. Тъй като хиляди от тези плоски плочи на протектора се обработват всеки ден в съоръжение за производство на гуми, производителите често печатат ивици (често с множество ивици или различни цветове около обиколката на гумата) и / или буквено-цифрови кодове, за да идентифицират точния тип и размер на гумата, за която плочата на протектора е предназначена. Тъй като разпознаващите ивици / букви / цифри на протектора са отпечатани върху плоската повърхност на протектора преди сглобяването на гумата и нейния дизайн на протектора, тези идентификатори могат да се видят на повърхността на блоковете на протектора на новата гума, както и до дъното на каналите на протектора.

 

 

Споделете в:
Още новини
img 23.04.2024 Nexen взима награда за дизайн Red Dot 2024 за гумата N'Fera Sport S

Nexen Tire спечели престижната награда Red Dot Design Award 2024г.

img 28.03.2024 Citroen избра Goodyear за своя електрически e-C3

Goodyear EfficientGrip Performance 2 са избрани от Citroen като оригинално оборудване за новия електрически автомобил e-C3. 

img 12.03.2024 Специална оферта от Автоцентър Радиал-обект Ботевградско шосе

35% отстъпка от Базовата цена на марките TOYO, TIGAR, GITI и  GT RADIAL

img 16.02.2024 Международна награда за дизайн 2023 за Continental UltraContact NXT

Журито на Международните награди за дизайн (IDA) присъди златна награда на Continental UltraContact NXT .