Меню
0
Новини

Налягане на гумите през горещите летни дни

Когато шофирате през горещите летни дни, температурата на гумите се увеличава по-бързо, вследствие на което нагорещеният въздух вътре в тях се разширява. По този начин налягането се покачва бързо, а това увеличава риска от спукване на гумата. В настоящата статия ще разгледаме как следва да бъде поддържано налягането на летните гуми, за да бъде гарантирано спокойствието на шофьора по време на път.

Препоръчително налягане на гумите

Препоръчителното налягане на гумите, което можете да намерите в ръководствата, писани от производителите на гуми, е за студени гуми. Под това се има предвид, че автомобилът не трябва да е бил в движение няколко часа преди измерване налягането. Идеалното време за измерване е или през нощта, или рано сутринта – преди да потеглите за работа. Т.е. в идеалния случай – когато температурата на гумите е равна на температурата на външния околен въздух. А нормалната околна температура на въздуха трябва да е около +20°C.

Когато шофирате автомобила през деня и външната температура е по-висока, гумите не са напълно студени. Налягането в топлите гуми след шофиране е естествено по-високо. В такива случаи не препоръчваме да изпускате налягане от гумата, тъй като след като тя се охлади, налягането спада по естествен път и така рискувате то да падне под определеното минимално ниво за налягане.

Когато температурата се повиши до +10°C, налягането се увеличава с около 0.1 бара. Според основното правило налягането на гумата се увеличава с 0.1 бара независимо дали гумата е била в движение или не.

Tyre pressure in summer

Ако налягането се измерва при +20°C (каквато е температурата рано сутрин през летните месеци), гумите следва да бъдат надути до препоръчителното налягане (например 2.0 бара). В този пример, ако температурата спадне до 0°C, налягането на гумите не трябва да превишава 1.8 бара. А ако външната температура през деня се повиши до +40°C, налягането от 2.2 бара не бива да се понижава ръчно.

Не е добре да изпускате налягането на нагорещени гуми, особено ако не разполагате с барометър в колата, за да следите с точност налягането.  След като гумите се охладят, налягането може да падне под определеното им минимално допустимо ниво. Не забравяйте да следите налягането на гумите да бъде до препоръчителното такова, когато температурата на околната среда е около +20°C.

Налягането на гумите следва да се проверява и регулира редовно – поне на всеки 30 дни. Също така, не бива да се забравя и проверката на резервната гума.

Как може да определите оптималното налягане на гумите за вашия автомобил?

Можете да намерите оптимално налягане, препоръчвано от производителя на вашата кола, на техния сайт или в документите на модела на автомобила. Някои модели коли имат и стикери, залепени на една от вратите или върху капака на багажника.

Повече информация по темата може да прочетете в статията на блога на Радиал „Налягане на гумите“, както и да се обърнете към нас!

Споделете в:
Още новини
img 23.04.2024 Nexen взима награда за дизайн Red Dot 2024 за гумата N'Fera Sport S

Nexen Tire спечели престижната награда Red Dot Design Award 2024г.

img 28.03.2024 Citroen избра Goodyear за своя електрически e-C3

Goodyear EfficientGrip Performance 2 са избрани от Citroen като оригинално оборудване за новия електрически автомобил e-C3. 

img 12.03.2024 Специална оферта от Автоцентър Радиал-обект Ботевградско шосе

35% отстъпка от Базовата цена на марките TOYO, TIGAR, GITI и  GT RADIAL

img 16.02.2024 Международна награда за дизайн 2023 за Continental UltraContact NXT

Журито на Международните награди за дизайн (IDA) присъди златна награда на Continental UltraContact NXT .