Меню
0
Новини

Налягане на гуми

Кое е точното наляганe на гумите?

Широко разпространено е мнението сред шофьорите, че налягането на гумите на автомобила следва да се държи на нивото, посочено като максимум PSI (Pounds per square inch) за автомобила. Това обаче не отговаря напълно на истината що се отнася до въпроса кое е точното налягане на гумите. Максимумът не е оптимално доброто решение за гумите.

За леко и безопасно шофиране, както и за правилната поддръжка на гумите е важно да определите правилното налягане спрямо вашия модел автомобил.

 

За максималното налягане

По страничната стена на гумите (обикновено под DOT кода), ще откриете подобен надпис: „Max Press. 35 PSI“. Това число показва максималното студено налягане, което е необходимо за вашата гума, за да пренася своя товар.

 Tire Pressure PSI Code

Под студено налягане се има предвид, че гумите се пълнят с въздух в идеално време, когато гумата е студена. Можете да направите това, например, сутринта, или няколко часа след като колата е стояла на сянка.

Какво се случва, когато гумите се надуят до максималното налягане?

  1. Променят се характристиките на гумата

Тъй като гумите са напомпани на максимум, гумата не се представя по най-добрия начин на завои и това може да окаже влияние на спирачния праг. Един по-рязък завой може да се превърне в причина за поднасяне на автомобила.

  1. Намалява животът на гумата

Когато гумите ви са напомпани твърде много, се износват по-бързо. Също така, се намалява сцеплението с пътната настилка и може дори да доведе до спукване на гумата.

Как тогава да прецените правилното налягане за вашия автомобил?

За оптималното налягане

Tire PressureМожете да намерите оптимално налягане, препоръчвано от производителя на вашата кола, на техния сайт или в документите на модела на автомобила. Някои модели коли имат и стикери, залепени на една от вратите или върху капака на багажника.

Препоръчителното налягане е между 30 и 35 PSI. Това число показва минималното количество атмосферно налягане, което е необходимо, за нормалната товароносимост на гумите. Ако налягането падне под тази цифра, ще забележите, че разходът на гориво се увеличава. Може да се забележи още и преждевременно износване на гумите, тъй като при недостатъчно налягане те се огъват повече.

Когато гумите са напомпани до препоръчителното PSI, можете да бъдете сигурни, че ще получите най-добрата производителност при шофиране.

Помпане на гумите

Кога е най-доброто време, за да проверите налягането на гумите?

За да сте сигурни, че всичко с вашите гуми е наред, можете да ги проверявате всеки път, когато зареждате автомобила с гориво. Друг вариант е да проверявате при настъпване на температурни разлики с около 10 градуса или просто на всеки 30 дни.

Ако искате да се уверите, че вашите гуми са напомпани до оптималното налягане, преди да потеглите на път, можете да се отбиете в сервиза на Радиал. Нашите експерти ще ви помогнат за нула време да свършите тази дребна, но важна задача!

Споделете в:
Още новини
img 30.07.2021 На европейския пазар излизат новите зимни гуми Barum SnoVanis 3

Чешкият Barum, влизащ в групата  на бюджетните марки на компанията Continental, е подготвил нов модел зимна гума от икономична класа Barum SnoVanis 3. 

img 23.07.2021 TOYO TIRES- ЕКСКЛУЗИВЕН ПАРТНЬОР НА AIG WOMEN OPEN 2021 GOLF TOUR

За трета поредна година японският производител на гуми Toyo Tires ще бъде ексклузивен партньор на AIG Women Open, което ще се проведе тази година от 19 до 22 август в Carnoustie Golf Links в Шотландия.

img 25.06.2021 Tyrexpo Asia се отлага за ноември 2021 г.

Първоначално Tyrexpo Asia беше планирано за март 2021 г. в изложбения и конгресен център The Marina Bay Sands в Сингапур. 

img 18.06.2021 Обслужване на автоклиматика през лятото
Зареждането на автоклиматиците е от голямо значение не само за автомобила, но и за пътниците в превозното средство.