Меню
0
Новини

Топ съветите на РАДИАЛ

за поддръжка на автомобила през зимата

Екипът на Автоцентрове Радиал предоставя полезно ръководство за поддръжка на автомобила през зимния сезон. Адекватните и своевременни грижи ще намаляват риска от неприятни ситуации в непредвидимите зимни условия.

Подготовка за зимния сезон и смяна на гуми:

Всесезонни или зимни гуми?

Всесезонната гума обединява много от предимствата на летните и зимните модели. Тя е създадена за целогодишна употреба в умерени климатични условия, което я превръща в оптимален вариант за шофиране в градски условия.

Зимната гума е специално проектирана за стабилност и издръжливост при различните вариации на зимни условия. При обилни снеговалежи, заледена настилка или мокър сняг, този тип гума осигурява необходимото за вашата сигурност сцепление.

Специалистите от РАДИАЛ съветват при колебание задължително да се консултирате с експерт преди закупуване на гуми за зимния сезон. Не забравяйте, че дори да сте избрали подходящият за зимата модел, зимните условия изискват шофиране с повишено внимание и спазване на голяма дистанция. 

Налягане на гумите

С рязкото спадането на температурите при някои модели коли ще получите индикация за загуба на налягането на гумите. Тази индикация често се може да обърка със спукана гума, но в подобни случаи най-често се отнася до необходимост от регулиране на налягането. Запознайте се накратко със съветите на РАДИАЛ за проверка на налягане на гумите:

  1. Вкарайте накрайника на манометъра върху стъблото на вентила на гумата и по този начин ще видите числената стойност на налягането.
  2. Звукът наподобяващ „съскане“ се дължи на изпускания от гумата въздух. Това не трябва да се отрази чувствително на налягането, освен ако не притискате манометъра прекалено дълго.
  3. Сравнете измерената стойност с препоръчителната.
  4. Ако стойността е над препоръчителната, просто изпуснете въздух, за да ги изравните. Ако е по нея съответно добавете въздух, докато не достигнете препоръчителната стойност.

Още съвети за налягането на гумите.

Къде можете да намерите препоръчителното налягане за Вашите гуми?

Препоръчителното налягане за вашите гуми може да намерите в ръководството за експлоатация на автомобила, на стикер, залепен върху вратата на водача или на капачката на горивния резервоар.

В случай, че използвате нанометър на бензиностанция, имайте предвид, че често тези манометри са ненадеждни. Експертите от РАДИАЛ съветват да проверите налягането на своите гуми в оторизиран за тази цел автомобилен сервиз.

Как да се грижим акумулатора си през зимата?

С настъпването на зимата и отрицателните температури дори акумулаторите на новите автомобили могат да създадат известни проблеми.

Има различни трикове, които биха могли да минимизират негативното въздействие на зимните условия върху издръжливостта на акумулаторната ви батерия.

Съветваме по време на зимни условия да не се слуша музика при загасен двигател, нито пък да се използват различните светлини в режим на покой (фарове, стопове, вътрешно осветление). Ако спазвате тези препоръки, шансът да съхраните в изправност батерията до следващото стартиране на автомобила е по-голям.

Имайте предвид, че многократните опити да запалите мотора в студеното време значително ограничават ресурса  на двигателя.

Специалистите на РАДИАЛ съветват при ниски температури първоначално да включите стартера за около 5 секунди. Интервалът между отделните опити трябва да бъде поне 30 секунди, за да има време батерията да се възстанови. В случай, че не успеете да запалите до пет опита автомобила, то тогава по-добре прекратете и потърсете специализирана помощ.

 Какво е нужно да знаем ако тръгваме на път през зимата?

Експертите съветват да бъдете проактивни по отношение на своя автомобил, което в дългосрочен план ще подсигури не само безопасността ви, но и спокойствието ви по време на път. За това, РАДИАЛ предлага някои кратки, но полезни съвета:

  1. Сменете зимните гуми навреме. Не отлагайте до последния момент за смяна на летни със зимни гуми, тъй като ще загубите много повече време и нерви, отколкото ако смените своите гуми при първото стабилно застудяване.
  2. Доверете се на зимните гуми. Доверете се на зимните, а не всесезонни гуми, тъй като те осигуряват по-добро сцепление и по-висока устойчивост в непредвидимите зимни условия. 
  3. Проверете техническото състояние на автомобила. Проверете налягането на гумите, състоянието на грайфера, чистачките, както и изправността на фаровете, стоповете и всички светлинни обозначения в автомобила. Уверете се, че разполагате с аптечка за първа помощ и сигнален триъгълник.
  4. Проверете нивото на антифриза и течността за чистачки. Не забравяйте да добавите зимната течност за чистачки своевременно, за да предотвратите  замръзването на течността за чистачки. Задължително проверете нивото на антифриза, за да избегнете тежки повреди по двигателя.
  5. Проверете вентилацията и подгряването на стъклата. Вашата сигурност зависи пряко от добрата вентилация и от системата за подгряване на задното стъкло, които осигуряват нужната за шофиране видимост.

Ето и някои полезни аксесоари, които да не игнорирате при потегляне на път в зимни условия:

*четка за почистване на сняг 

*стъргалка за лед

*вериги (обикновени или течни)

*спрей за замръзнали гуми

*зимни ръкавици

*течност за размразяване на ключалките

*аптечка за първа помощ

 

Споделете в:
Още новини
img 23.04.2024 Nexen взима награда за дизайн Red Dot 2024 за гумата N'Fera Sport S

Nexen Tire спечели престижната награда Red Dot Design Award 2024г.

img 28.03.2024 Citroen избра Goodyear за своя електрически e-C3

Goodyear EfficientGrip Performance 2 са избрани от Citroen като оригинално оборудване за новия електрически автомобил e-C3. 

img 12.03.2024 Специална оферта от Автоцентър Радиал-обект Ботевградско шосе

35% отстъпка от Базовата цена на марките TOYO, TIGAR, GITI и  GT RADIAL

img 16.02.2024 Международна награда за дизайн 2023 за Continental UltraContact NXT

Журито на Международните награди за дизайн (IDA) присъди златна награда на Continental UltraContact NXT .