Меню
0
Новини

Защо в Япония светофарите са със син, вместо зелен цвят?

Това се случва, когато имате една дума за два цвята.

От ранна детска възраст ни учат, че червеният цвят на светофара означава спиране, зеленият - тръгване. Достатъчно просто. Но какво се случва, когато живеете в култура, където зеленото също означава синьо?

 Шофирайки в Япония може да видите най-голямото кръстовище, което се намира в Токио, както и сини светофари. На други места около острова ще намерите сигнали за „тръгване“, които са определено синьо-зелени или тюркоазени.

Преди стотици години японският език е съдържал думи само за четири основни цвята: черен, бял, червен и син. За да се опише нещо зелено е било необходимо да се използва думата за синьо „ao“. В края на първото хилядолетие се появява думата „midori“, която описва зеленият цвят.

Официалните документи за движение в Япония все още споменават зелените светофари като „ao“, а не „midori“ Международното законодателство за движението постановява, че всички сигнали за движение трябва да бъдат представени със зелени светлини, японските лингвисти възразили срещу решението на правителството им да продължи да използва думата „ao“, за да опише това, което е „midori. През 1973 г. правителството решило чрез заповед на кабинета светофарите да използват възможно най-синия нюанс на зелено, за да продължи да се използва номенклатурата „ao“.

Въпреки, че до ден днешен светофарите в Япония са в син цвят, правителството на Япония ни уверява, че всъщност това е просто много син нюанс на зелено и отговаря на международните разпоредби.

Споделете в:
Още новини
img 23.04.2024 Nexen взима награда за дизайн Red Dot 2024 за гумата N'Fera Sport S

Nexen Tire спечели престижната награда Red Dot Design Award 2024г.

img 28.03.2024 Citroen избра Goodyear за своя електрически e-C3

Goodyear EfficientGrip Performance 2 са избрани от Citroen като оригинално оборудване за новия електрически автомобил e-C3. 

img 12.03.2024 Специална оферта от Автоцентър Радиал-обект Ботевградско шосе

35% отстъпка от Базовата цена на марките TOYO, TIGAR, GITI и  GT RADIAL

img 16.02.2024 Международна награда за дизайн 2023 за Continental UltraContact NXT

Журито на Международните награди за дизайн (IDA) присъди златна награда на Continental UltraContact NXT .