Меню
0
ГТП

ГТП

Всички МПС-та, регистрирани на територията на България, трябва да преминават задължителен технически преглед (ГТП). Автомобилите следва да отговорят на определени технически изисквания, като прегледите се извършват с камери под наблюдение.

Работно време – пунктове за ГТП София

ГТП пункт Радиал (под моста Чавдар) 

Понеделник - Петък: 8:00 - 18:00 ч. 
Събота: 9:00 -17:00 ч.

ГТП пункт Радиал Симеоновско шосе 

Понеделник - Петък: 8:30 - 18:00 ч. 
Събота: 9:00 - 17:00 ч. 
Неделя: почивен ден.

ГТП пункт Радиал Сливница

тел. за връзка: 02 4 666 779

Работно време ГТП Пункт:
Понеделник – Петък: 08:00ч – 18:00ч

Събота: 9:00 - 17:00 ч. 

Неделя: почивен ден.

ГТП Пункт Радиал Плевен

Понеделник - Петък: 9:00 - 18:00 ч. 
Събота: 9:00 - 18:00 ч. 
Неделя: почивен ден.

*Моля, обърнете внимание, че ГТП пунктовете на отделните центрове оперират с различно работно време. За допълнителна информация потърсете оператор на тел: 02/ 946 10 99

 

Какви са сроковете на ГТП?

За леките автомобили техническият предглед се случва веднъж годишно. Ако автомобилът е нов, първият ГТП се извършва на третата година, а вторият – на петата. След петата година прегледът става ежегоден.

За таксиметрови коли и автобуси прегледът се извършва на всеки 6 месеца. За товарните автомобили на възраст под 10 години прегледът е ежегоден, а над 10 г. също се извършва на всеки 6 месеца. Мотоциклетите преминават през технически преглед веднъж на всеки 2 години.

Автомобили, които са произведени преди 1960 г., не подлежат на ГТП, тъй като се приема, че са от исторически интерес и се придвижват по пътя инцидентно.

Какво се проверява по време на прегледа?

Годишният технически преглед удостоверява цялостното състояние на автомобила, като за целта се проверява:

 • документацията на МПС;
 • спирачна уредба;
 • кормилно управление;
 • състояние на стъкла, огледала и видимост;
 • светлини, светлоотражатели и електрическо оборудване;
 • колела, окачване и гуми;
 • състояние на шасито;
 • задължително оборудване с аптечка, пожарогасител и др.

При успешно преминаване на ГТП, получавате удостоверение за техническа изправност, което съдържа информация за последния преглед и дата, преди която следва да се планира следващият ГТП.

Ако по време на прегледа се открие неизправност, се издава удостоверение, според което в 14-дневен срок собственикът следва да отстрани неизправностите и да се яви повторно на преглед. На втория преглед се гледа само дали са отстранени констатираните проблеми по  автомобила, след което получавате удостоверението за техническа изправност.

Какви са рисковете при шофиране с изтекъл ГТП?

Ако шофирате с изтекъл ГТП, служителите на КАТ могат да ви глобят с фиш на стойност 50 лв. или да ви напишат акт, тъй като се приема, че карате автомобил, който е технически неизправен.

При възникване на инцидент могат да се появят проблеми със застрахователи. Може да ви се откаже изплащане на обезщетение по застраховка „Каско“, както и по „Гражданска отговорност“.

Необходими документи за ГТП

В автоцентровете на Радиал в София и в Плевен можете да преминете през ГТП според работното време на конкретния център, който сте избрали.

За да преминете технически преглед, трябва да подготвите следните документи за ГТП:

 1. Регистрационен талон – 1 и 2 част („малък“ и „голям“ талон, като „големият“ може да бъде представен в копие, а за „малкия“ е задължително да бъде в оригинал);
 2. Валидна Гражданска отговорност;
 3. Документ за самоличност.

*Всички посочени цени са в български левове и вкл. ДДС

Заповядайте в нашите пунктове за ГТП!

За повече информация се свържете с оператор на ☎ 0700 89 009 или изпратете на email: shop@radial.bg

Споделете в: