Меню
0
Новини

Continental ще използва рециклирани РЕТ-бутилки в производството на гуми

Новата екологична полиестерна прежда ще бъде произведена от бутилки, изработени от полиетилен терефталат (PET), използвайки оригиналната технология на китайската Oriental Industries (Suzhou) Ltd. Този полиестер ще изгражда конструкцията на каркаса на гумите.

Според д-р Андреас Топ, който отговаря за разработването на материалите, технологичните процеси и индустрията в Continental, тази иновативна технология позволява производството на влакна от рециклиран РЕТ, без да разделя материала на компоненти. В IAA Mobility в Мюнхен ще бъде представена концептуална гума с полиестерни конци, направени от рециклирани РЕТ-бутилки.

Лабораторните изследвания и изпитванията на гумите на Continental показват, че рециклираните влакна се представят също толкова добре, колкото и влакната, които са били използвани досега. Те са със същото качество като чистия полиетилен терефталат и са подходящи за производство на гуми по отношение на якостта на опън и удар, както и термична стабилност.

Обикновеният полиетилен терефталат отдавна се използва като материал за производството на автомобилни гуми, тъй като запазва формата си дори при високи натоварвания и температури и по този начин осигурява безопасно шофиране при всякакви скорости. Използването на рециклиран PET ще спести ценни ресурси при производството на гуми, тъй като обикновената автомобилна гума съдържа около 400 грама полиестерна прежда. Това означава, че в близко бъдеще повече от 60 рециклирани PET- бутилки ще могат да се използват за направата на един комплект автомобилни гуми.

Източник: 4tochki.ru

Споделете в:
Още новини
img 23.04.2024 Nexen взима награда за дизайн Red Dot 2024 за гумата N'Fera Sport S

Nexen Tire спечели престижната награда Red Dot Design Award 2024г.

img 28.03.2024 Citroen избра Goodyear за своя електрически e-C3

Goodyear EfficientGrip Performance 2 са избрани от Citroen като оригинално оборудване за новия електрически автомобил e-C3. 

img 12.03.2024 Специална оферта от Автоцентър Радиал-обект Ботевградско шосе

35% отстъпка от Базовата цена на марките TOYO, TIGAR, GITI и  GT RADIAL

img 16.02.2024 Международна награда за дизайн 2023 за Continental UltraContact NXT

Журито на Международните награди за дизайн (IDA) присъди златна награда на Continental UltraContact NXT .