02/405 11 22
Меню
0
Новини

Как да комбинираме гуми и джанти

Доброто комбиниране на гуми и джанти има съществено значение за правилното функциониране на автомобила и на цялостното му представяне по време на шофиране. При несъответствия в комбинацията между двата компонента могат да се появят отклонения в показанието на скоростомера, разходът на гориво да се повиши и най-вече: автомобилът да загуби от своята стабилност.

 

Всяка гума да си знае джантата

При комбинирането на гуми и джанти е важно да се получи сигурно прикрепване. За целта трябва да се съобразят няколко показателя като радиусът на въртене на гумата, нейните височина и широчина, както и широчината на джантата и нейният диаметър.

 Гуми и джанти - параметриГуми и джанти - чертеж

За правилното прикрепване гумата трябва да бъде по-широка от джантата с около 30 мм. Това е така, защото широчината на гумата се измерва в нейната най-изпъкнала част, а там разстоянието е по-голямо от това между вътрешните ръбове, прикрепящи гумата към джантата. Ще дадем пример: гума с широчина 185 мм следва да се монтира на джанта с широчина 6 инча (152,4 мм).

Какво трябва да знаем за радиуса на въртене на колелата?

Радиусът на въртене на колелата е показател, който трябва да се съобразява при промени в конфигурацията на гуми и джанти. Той се задава от производителя на автомобила. Радиусът обхваща разстоянието от центъра на джантата до върха на протектора на гумата в ненатоварено състояние. При неправилно комбиниране на гуми и джанти, което води до промяна в радиуса на въртене на колелата, скоростомерът ще започне да отчита неверни данни.

Разлики в различните конфигурации гуми и джанти

При избора на по-големи джанти, трябва да се изчисли правилно размера на гумите, с които да се комбинират. Може да използвате метода “плюс едно” (“plus-sizing”) – при увеличаване размера на джантата с 1 цол (инч), следва да прибавите 20 мм към широчината на гумата (от настоящата конфигурация) и да извадите 10% от пропорционалното й отношение.

 Комбиниране на гуми и джанти - чертеж

При избора на по-големи джанти, следва да се изберат гуми с по-нисък профил, които да се деформират по-малко при натоварване и да запазят стабилността при шофиране. Това е така, защото колкото по-висока е една гума, толкова по-голяма деформация претърпява тя в завой. Това може да доведе до понижаване на общата стабилност на автомобила, особено при висока скорост на пътя. 

За избора на по-големи джанти и гуми

Гумите се износват, но джантите – не. Защо тогава бихме искали да сменим и джантите на автомобила? За много хора няма адекватна причина, но за други има значение – по-голямата и красива джанта (имитираща по форма звезда, снежинка или цвете) се приема като оригинален елемент от оборудването на автомобила.

 Джанта на кола

Освен за външния вид на колата, по-големите по размер конфигурации на джанти и гуми оказват влияние по време на шофиране. Шофирането с джанти с по-голям диаметър и гуми с по-нисък профил (които като комбинация отговарят на радиуса на колелата за вашия автомобил), ще ви осигури бързина на връзката между кормилото и колелата, като ще запази общата стабилност на автомобила.

Споделете в:
Още новини
img 14.11.2018 Топ 6 критерии на българина при закупуване на автомобилни гуми

Месец ноември по традиция ни припомня, че е време да заменим летните гуми на автомобила със зимни. Подготовката за студения сезон е в разгара си, като пред голяма част от шофьорите стои въпросът и с избора и закупуването на нови гуми за автомобила.

img 26.10.2017 Смяна на гумите: монтаж и баланс

За правилното монтиране на гумите и техния баланс се изискват специални технически умения и внимание към детайла. 

img 25.08.2017 Производители на гуми: GoodYear

Марката GoodYear се нарежда сред първите производители на автомобилни гуми – основана през 1898 г. от Франк Сайбърлинг в  гр. Акрън, щата Охайо. 

img 18.07.2017 Налягане на гумите през горещите летни дни

В настоящата статия ще разгледаме как следва да бъде поддържано налягането на гумите през лятото, за да бъде гарантирано спокойствието на шофьора по време на път.