Меню
0
Новини

Как да определите дали гумите Ви са причина за вибрации?

Причините за вибрациите на автомобила сами по себе си могат да бъдат просто досаден дефект или пък да се окажат предпоставка за животозастрашаваща ситуация. Възможните причини са многобройни, но тук ще опишем най-разпространените и най-често срещани. (Част 1)

Проверете болтовете

Болтовете на джантите трябва да бъдат добре затегнати и в добро състояние, тъй като едно охлабване би станало причина за появата на вибрации.

Регулиране на ходова част

Хората често си мислят, че това причината за вибрациите, но в действителност, вероятността за това е малка. Механиката оспорва вероятността лошият реглаж да причинява вибрации, въпреки че той често е причина за неравномерното и преждевременно износване на гумите. Реглажът включва регулиране на ъгъла на колелото спрямо този на земята. Ако този ъгъл не е перпендикулярен, това значително намалява живота на гумата.

Баланс на гумите

Техниците регулират тежестите, за да постигнат перфектен баланс между гумите и джантите. Ако вибрациите системно се появяват при определени скорости, например между 90 и 100 км/ч, задължително проверете баланса в специализиран за това сервиз.

Деформирани гуми

По-вероятна причина за вибрация е повреда в гумата. Ако забележите изменения или удебеления по повърхността на някоя от гумите, то това може да е причина за изпускане на въздух. В такъв случай, не губете време, а закарайте колата до най-близкия автосервиз. Понякога вътрешното разслояване е едва доловимо и се случва най-често при недостатъчно налягане или в топло време.

Богдан Белчев 
Управител и консултант
Споделете в:
Още новини
img 23.04.2024 Nexen взима награда за дизайн Red Dot 2024 за гумата N'Fera Sport S

Nexen Tire спечели престижната награда Red Dot Design Award 2024г.

img 28.03.2024 Citroen избра Goodyear за своя електрически e-C3

Goodyear EfficientGrip Performance 2 са избрани от Citroen като оригинално оборудване за новия електрически автомобил e-C3. 

img 12.03.2024 Специална оферта от Автоцентър Радиал-обект Ботевградско шосе

35% отстъпка от Базовата цена на марките TOYO, TIGAR, GITI и  GT RADIAL

img 16.02.2024 Международна награда за дизайн 2023 за Continental UltraContact NXT

Журито на Международните награди за дизайн (IDA) присъди златна награда на Continental UltraContact NXT .