Меню
0
Новини

Как да удължите живота на вашия акумулатор?

Как да удължите живота на вашия акумулатор?

Животът на един акумулатор може да варира с години, в зависимост от качеството и експлоатацията. Може да има много и различни фактори, които да станат причина за изтощението на акумулатора ви. С течение на времето, акумулаторната батерия се разрежда, дори да не се използва активно.

В повечето случаи, акумулаторът може да бъде зареден и върнат към живот, освен в случаите на механична повреда, късо съединение или падане на напрежението под критична граница.

Предлагаме няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да удължите живота на вашия акумулатор:

  1. Карайте своето превозно средство редовно. Ако вашият автомобил не бъде използван продължително време, то това ще се отрази на активността на акумулатора. В случай, че ще отсъствате продължително време, помолете ваш познат или съсед да запали колата и да направи пет-минутна обиколка. Това със сигурност ще окаже влияние и ще предотврати загубата на вашия акумулатор.
  2.  Редовно проверявайте колата си, използвайки специализираните за това автомобилни сервизи. Различните повреди мога допълнително да намалят живота на вашия акумулатор. Гарантирайте редовното използване на професионални автомобилни услуги, за да намалите риска от възникване на дефекти и повреди.
  3. Проверете скоростта на зареждане на акумулатора. При посещение в сервиз, помолете да проверят степента на зареждане на акумулатора. Презареждане или слабо зареждане на акумулатор би могло да доведе до различни проблеми. Това също така може да се отрази на гаранцията на автомобила ви.
  4. Уверете се, че акумулаторът ви е стабилен на обозначеното място под капака. Дори да е било така при първоначалното му инсталиране, то е възможно вибрациите да причинят охлабване на връзките и клипсовете на акумулатора.
  5. Ако акумулаторът ви падне, не правете опити да запалите колата си. При някои от съвременните модели коли това би могло значително да увреди радиото, фаровете и други компоненти, които зависят от акумулатора.
  6. Избягвайте източването на енергия, като оставяте различните компоненти включени за продължителен период от време. Не забравяйте, че постоянното презареждане също може да повреди акумулатора на вашата кола.
  7. Поддържайте колата си чиста! Частиците от мръсотия и влага биха могли да попаднат в кутията на акумулатора и да доведат до повреда. Уверете се, че компонентите на акумулатора ви се почистват всеки път при извършване на сервизна услуга.
Богдан Белчев 
Управител и консултант
Споделете в: