Меню
0
Новини

Какво е АКВАПЛАНИНГ?

Зимният сезон често ни изненадва не само със снежни виелици и заледени пътни настилки, но и с продължителни  проливни дъждове. Именно дъждовното време ни вдъхнови да напишем някои препоръки и насоки за предотвратяване на ситуация с аквапланинг.

Какво е аквапланинг?

Аквапланинг е явление, при което автомобилната гума губи цялостно или частично сцепление с пътната настилка. При аквапланинга възниква хидродинамичен клин в основата на гумата на автомобила, в следствие от наличието на обилен воден слой, отделящ повърхността на гумата от пътя. Колкото по-голям е водният слой и колкото по-плитка е дълбочината на протектора на гумата, толкова по-голяма е и опасността от възникването на аквапланинг.

Въпреки, че шарката на протектора е проектирана да изхвърля ненужното количество вода по страничната повърхност, при обилно количество дъжд контактът с асфалта се нарушава и автомобилът губи своята стабилност на пътя.

 Как да предотвратим аквапланинг?

Традиционно, най-честите аквапланинг инциденти се случват на магистрали или на извънградски пътни терени. Аквапланингът не е рядко явление и може да изненада дори най-опитните и внимателни шофьори. Често некачествените и зле поддържани пътни настилки са причина не само за възникването на ПТП, но и за аквапланинг.  За да избегнете подобни опасни ситуации в дъждовно време, специалистите от Радиал съветват следното:

  • По време на обилни дъждове, шофирайте с повишено внимание и с по-ниска скорост.
  • Стремете се да избирате гуми с достатъчно дълбоки канали на шарката, проектирани за ефективно оттласкване на излишното количество вода от повърхността на гумата.
  • Преди тръгване на дълъг път в дъждовни условия, не забравяйте да проверите налягането на гумите, тъй като то влияе на стабилността на автомобила ви на пътя.
  • При обилни валежи, спазвайте по-голяма дистанция със заобикалящите ви коли, с цел да предотвратите верижна катастрофа при възникване на аквапланинг.
  • Най-добре изчакайте дъждът да намалее и видимостта да се подобри, преди да предприемете извънградско пътуване.

 

Богдан Белчев

Управител и консултант

Автоцентрове Радиал

Споделете в:
Още новини
img 18.11.2019 Какво е АКВАПЛАНИНГ ?

Втора част

img 15.11.2019 Какво е АКВАПЛАНИНГ?

 и как да се предпазим?

img 2.11.2019 КУПИ И СПЕЧЕЛИ

с MICHELIN