Меню
0
Новини

Кога се слагат зимните гуми?

Кога се слагат зимни гуми по закон

През 2016 година Правителството прие закон за зимните гуми, който гласи, че от 15 ноември до 1 Март, шофьорите са длъжни да карат със зимни гуми или с такива, чиито протектор е поне 4 мм.  От този закон разбираме, че отново отговорността за навременното поставяне на правилните гуми за сезона остава в  ръцете на всеки шофьор. От това възниква и най-често задавания въпрос: кога трябва да поставим зимните си гуми?

 

Зимните гуми в крайна сметка са задължителни за сигурността и безопасността на всеки участник в движението и затова трябва да ги поставим на време. Това може да стане още в началото на октомври месец. Ще подчертаем, че въпреки широко разпространеното схващане, зимните гуми не се износват при високи температури. Производителите много добре знаят, че зимата не е само температури под 0 градуса по Целзий и заснежени пътища. Съвременните зимни гуми се проектират спрямо широката им употреба във всякакви условия през зимния сезон. Те трябва да издържат на големи температурни разлики, заснежена, мокра или суха пътна обстановка. 

 

През месеците от Октомври до Март обикновено температурите не достигат повече от 25 градуса по Целзий и шофирането със зимни гуми е много по-безопасно и строго препоръчително.  Много по-вероятно е да попаднем на ниски температури през посочените месеци и тогава шофирането с летни гуми е изключително опасно.

Протекторът на зимните гуми и многото малки ламели по него гарантират отлично поведение през зимния сезон, а когато температурите се покачат много, меките блокове започват да се огъват при спиране, тръгване и завой и това води до опасност от приплъзване и загуба на контрол над автомобила. Тогава идва време за летните гуми, по-твърдия им протектор  и техните високо-температурни характеристики.

Съветът на Радиал

За смяна на летните гуми със зимни гуми може да започнете да мислите още в началото на октомври и в удобен за вас момент да го направите и да избегнете ненужните опашки и изнервящото чакане. Нашите консултанти са на разположение всеки ден и очакват вашите въпроси и с радост ще ви помогнат в избора на правилните гуми за вас и вашия автомобил.

 

Защо има евтини и скъпи гуми?

Огромното потребление на автомобилен транспорт се нуждае и от огромно количество автомобилни гуми. Това предполага много производители и различни марки и качество на пазара. Фактите са, че реномираните марки залагат на високо качество, гаранции, по- голям пробег и сигурност. Обикновено покупката на по-скъпи и качествени гуми е по-правилен избор и по- преценена инвестиция.

 

Кога се сменят зимните гуми с летни?

 

С настъпването на пролетта и пролетните месеци температурите започват да се задържат над 10 градуса по Целзий. Зимните гуми още имат добро сцепление, но летните започват да навлизат в своите работни характеристики . За това ви съветваме от средата на март месец да започнете да мислите за удобно за вас време за подмяна на гумите, като се съобразите и с прогнозата за времето до края на месеца.

Споделете в:
Още новини
img 28.03.2024 Citroen избра Goodyear за своя електрически e-C3

Goodyear EfficientGrip Performance 2 са избрани от Citroen като оригинално оборудване за новия електрически автомобил e-C3. 

img 12.03.2024 Специална оферта от Автоцентър Радиал-обект Ботевградско шосе

35% отстъпка от Базовата цена на марките TOYO, TIGAR, GITI и  GT RADIAL

img 16.02.2024 Международна награда за дизайн 2023 за Continental UltraContact NXT

Журито на Международните награди за дизайн (IDA) присъди златна награда на Continental UltraContact NXT .

img 29.01.2024 Goodyear представя новата всесезонна гума за електромобили- ElectricDrive 2

Goodyear Tire & Rubber представи нов модел всесезонни гуми Goodyear ElectricDrive 2.