02/405 11 22
Меню
0

banner

Новини

Маслата: въпроси и отговори

Смяната на маслото е рутинна дейност по поддръжката на автомобила, но е от голямо значение за правилната експлоатация на двигателя. Ето защо често възникват различни въпроси, които касаят тази операция. Ще се опитаме да отговорим на част от тях в тази статия и да хвърлим повече светлина върху процедурата по смяната на маслото, видовете масла и тяхното приложение, някои термини, както и общи въпроси по поддръжката на мазилната система на двигателя.

По какво се различават синтетичното и минералното масло

Синтетичните и минералните масла споделят много общи черти, но имат и съществени разлики. Най-съществената е в произхода им. Минералните смазочни материали се произвеждат чрез дестилационен процес (рафиниране) от петролни продукти. Синтетичните пък се получават чрез химични процеси и показват много добри резултати при екстремни температурни условия, високо работно налягане и други.

Взаимозаменяеми ли са минералните и синтетичните масла

В общи линии двигатели, които са работили с изцяло минерални смазки няма проблем да работят и със синтетика. Различните видове масла са съвместими, но смесването им не се препоръчва от производителите заради невъзможността да се балансират добавките. Можете да замените изцяло минералното масло със синтетично, както и обратното. 

Синтетичното масло е вероятно да увеличи оборотите при свободния ход на двигателя заради по-малкото съпротивление. Градски мит е, че синтетичните масла са по-агресивни от минералните, както и че могат да повредят гумените и полимерните съединения в двигателя. 

Съществуват и полу-синтетични масла. Те се правят чрез фракциониране на природен газ – най-чистият петролен продукт. Смесват се добре с минералните смазки.

Ако не сте сигурни кое масло е най-добро за вашата кола, можете да се обърнете към специалистите в Автоцентрове РАДИАЛ, които са на разположение да отговорят на всички ваши въпроси.

Какво означава вискозите

Вискозитетът е мярка за съпротивлението на течност (флуид) срещу преместването на едни негови пластове спрямо други. Възприема се като "гъстота", „плътност“ или съпротивление при изливане. Вискозитетът представя вътрешното съпротивление (напрежение) на флуида да изтича и може да бъде считан като мярка за триенето на флуида. Например водата има малък вискозитет, докато маслата (в широкия смисъл) имат голяма гъстота и съответно вискозитет. 

Като показател за моторните масла вискозитетът указва числото на стабилност при различни температури и работни условия. По вискозните масла могат да изпълняват функцията си правилно за по-продължително време. Някои двигатели изискват по-високо число на вискозитета от други, същото зависи и от атмосферните условия и дори начинът на каране.

Какво представляват всесезонните масла

Всесезонните масла имат способността да запазват работните си характеристики и при високи, и при ниски температури. Можем да се ориентираме за това за какви условия е подходящо моторното масло като се вгледаме в цифровите означения: например 10W40, 5W50 и т.н. 

Най-общо казано числото преди W показва вискозитета при по-ниски, а второто, по-голямо число – при по-високи температури.

За какво служат добавките

Добавките към моторните масла подобряват експлоатационните характеристики на смазочните материали, предпазват го от преждевременна амортизация и стареене и обогатяват мазителната смес.

Какъв цвят трябва да е маслото

Цветът на маслото няма специално значение – по-важно е да е с правилната консистенция, вискозитет и температурни показатели, които да са съвместими със сезона и спецификите на двигателя. Дребните разлики в цвета на различните масла се дължат най-вече на производствени фактори като рафинирането, базовите масла, които се ползват, добавките, спецификите на използвания суров петрол (при минералните масла) и редица други детайли. Маслото обикновено потъмнява след продължителна употреба, тъй като поема в себе си частици, отделени при горивните процеси в автомобилния двигател, замърсявания и други.

Колко често се сменя маслото на колата

Производителите препоръчват смяна на маслото минимум веднъж годишно или на пробег до 15000 километра принормална употреба и натоварване на автомобила. Вижте повече по темата тук или се консултирайте с нашите специалисти.

Автоцентрове РАДИАЛ предлагам богата гама от висококачествени моторни масла от доказани производители.

Споделете в:
Още новини
img 26.10.2017 Смяна на гумите: монтаж и баланс

За правилното монтиране на гумите и техния баланс се изискват специални технически умения и внимание към детайла. 

img 25.08.2017 Производители на гуми: GoodYear

Марката GoodYear се нарежда сред първите производители на автомобилни гуми – основана през 1898 г. от Франк Сайбърлинг в  гр. Акрън, щата Охайо. 

img 18.07.2017 Налягане на гумите през горещите летни дни

В настоящата статия ще разгледаме как следва да бъде поддържано налягането на гумите през лятото, за да бъде гарантирано спокойствието на шофьора по време на път.

img 23.06.2017 Производители на гуми: Dunlop

В автосервизите и в електронния магазин на Radial можете да намерите модели гуми на английската марка Dunlop.