Меню
0
Новини

Още едно име за което се говори с гордост-българският изобретател Петър Петров

Петър Петров е роден на 21 октомври 1919 година  в малкото китно село Брестовица, Пловдивско, в семейството на свещеника Димитър Петров.

В Германия започва неговата кариера на талантлив инженер и изобретател. В Дармщатския университет записва инженерни науки, а след това продължава в Щутгартския университет с магистърска степен по механика и гражданско инженерство. Голямата любов на българина е корабната архитектура. Още докато следва, той участва в строежа и дизайна на повече от 60 съда.

През 1951 г. заминава за Торонто. Там участва в проекти за изграждането на американските военно-въздушни бази.

През 1956 г. отива в Индокитай, където е ангажиран в строежите на мостове и електрически централи.

Взима участие в космическите проекти, финансирани от предшественика на „Харис Корпорейшън“ (Harris Corporation). Помага за разработката на първия метеорологичен „Нимбус“ (Nimbus) и първия комуникационен спътник „Телстар“.

През 1963 г. се премества в Хънтсвил. Тогава е извикан от Вернер фон Браун за участие в проекта на нова ракета към Сатурн, за програмата „Аполо“ на НАСА, финансирана от „Боинг“ и „Нортроп“.

През 1968 г. Петър Петров основава „Кеър Електрикс“. Използва познанията си от технологичните проекти на НАСА за разработката на първия в света безжичен сърдечен монитор. Година по-късно изобретява и първия цифров ръчен часовник, наречен „Пулсар“ (Pulsar). Моделът се е продавал по онова време за сумата от 2100 щатски долара, а един от първите все още е на изложение в Смитсоновия институт.

През 1975 г. Петров заедно със сина си основава „Ей Ди Ес Инваярънментъл Сървисес“, производител на компютъризирана апаратура за измерване на замърсявания. Проектът за такава апаратура е бил продиктуван от необходимостта от множество измервания на нивата на различни замърсители във водоемите на големите градове.

Световноизвестният българин умира през 2003 г. на 83 години. Той е носител на многобройни награди, получил е широко признание. И още нещо: морският нос Петров (Petroff Point) на остров Брабант в Антарктика носи неговото име.

Споделете в:
Още новини
img 12.08.2022 Нова лятна гума от Continental- PremiumContact 7 ще бъде пусната на пазара през есента

Компанията Continental обяви предстоящото пускане на пазара на своята нова лятна гума PremiumContact 7. 

img 15.07.2022 Michelin и Bamford London пускат нова серия на часовник с каишки от гуми

Френският производител на гуми Michelin и британският производител на часовници Bamford London се обединиха, за да създадат ексклузивен часовник Michelin x Bamford B347 Pilot Sport.

img 8.07.2022 БУЛБЕС ЗАПОЧВА ДРИФТ СЕЗОН 2022 С НОВИ ГУМИ -GT RADIAL CHAMPIRO SX-R

Седемкратният шампион на френския Elite Drift FFSA Бенджамин Булбес започна сезон 2022 с нова гума  от GT Radial -Champiro SX-R.

img 1.07.2022 Още едно име за което се говори с гордост-българският изобретател Петър Петров

Изобретява първия цифров ръчен часовник, наречен „Пулсар“.