Меню
0
Новини

Защо не е препоръчително да шофирате със зимни гуми през лятото?


Защо не е препоръчително да шофирате със зимни гуми през лятото?


Някои от водачите на превозни средства допускат грешката да продължат да шофират със зимни гуми дори при настъпване на летния сезон. Това е често допускана грешка, която не само води до бързо бърза амортизация на гумите, но е възможно да доведе ситуация, застрашаваща сигурносттa на водача. Разликата между зимните и летните гуми, освен в дизайна, както всички знаем, е в сцеплението с пътната настилка в зависимост от метеорологичните условия.

Рaзвитиeтo нa тeхнoлoгиитe e oт рeшaвaщo знaчeниe при съвременните гуми. Дизайнът на зимната гума е разработен по начин, който подсигурява стабилно поведение на пътя в условия на студ и сняг. Именно специфичните разлики между летните и зимните гуми изискват те да бъдат използвани по предназначение за съотвения сезон.

 

Кога да се извърши смяната на летни със зимни гуми и защо е необходимо?

Препоръчително е смяната  на гумите да се извърши при настъпване на продължително затопляне на времето. Оптималната работа на зимните гуми е при температура под 7 градуса по Целзий. При покачване на температурите, се получава размекване на гумата, което води до нейното бързо износване и по-малко сцепление с пътя. При много резки температурни промени е възможно цялостно износване на гумата, което не само не позволява нейното използване, но може да застраши и сигурността на пътниците. Една от причините за това е увеличеният спирачен път при рязко спиране със зимни гуми при нагрята пътна настилка.

 

По-добра сигурност на пътя и по-добро управление

Летните гуми са проектирани със специални каучукови компоненти, съставени от по-твърди смеси, което позволява оптимално сцепление с пътната настилка при по-високи  температури. За разлика от зимните гуми, по-голямата твърдост на протектора осигурява по-малко деформиране на блоковете в профила при шофиране. Оптималното сцепление с пътната настилка намалява риска от увеличен спирачен път при ситуация с рязко спиране на автомобила.

 

 

 Икономично и безшумно возене

Съпротивлението при летните гуми е по-ниско при движение от това при зимните гуми. Това подобрява ефективността, което съответно намалява разхода на гориво. Реално погледнато, шофирането с летни гуми е по-икономично и по-екологично. Повечето летните модели гуми са по-тихи в сравнение със зимните, тъй като разполагат с по-твърд профил на протектора, което осигурява оптимално сцепление с пътната настилка и съотвено по-безшумно и комфортно шофиране.

Съветваме да не правите компромис със смяната на зимните гуми, не само заради вашия комфорт, но най-вече заради сигурността ви и тази на останалите пътници.

Споделете в:
Още новини
img 28.03.2024 Citroen избра Goodyear за своя електрически e-C3

Goodyear EfficientGrip Performance 2 са избрани от Citroen като оригинално оборудване за новия електрически автомобил e-C3. 

img 12.03.2024 Специална оферта от Автоцентър Радиал-обект Ботевградско шосе

35% отстъпка от Базовата цена на марките TOYO, TIGAR, GITI и  GT RADIAL

img 16.02.2024 Международна награда за дизайн 2023 за Continental UltraContact NXT

Журито на Международните награди за дизайн (IDA) присъди златна награда на Continental UltraContact NXT .

img 29.01.2024 Goodyear представя новата всесезонна гума за електромобили- ElectricDrive 2

Goodyear Tire & Rubber представи нов модел всесезонни гуми Goodyear ElectricDrive 2.