Меню
0
Новини

Смяна на гумите: монтаж и баланс

Месец октомври е традиционно най-предпочитаният месец за смяна на летните гуми със зимни, тъй като времето е все още топло и по-трудно може да ни изненада с рязко влошаване на метеорологичните условия, както например това се случва през ноември.

За правилното монтиране на гумите и техния баланс се изискват специални технически умения и внимание към детайла. Ето защо препоръчваме да поверите тази задача на професионалист в автосервиз, където се разполага с необходимото оборудване за целта. В настоящата статия ще откроим няколко основни момента, свързани с безопасността, които всеки шофьор трябва да има предвид във връзка с процесите по смяна на гумите.

Монтаж на зимните автомобилни гуми

По време на монтажа гумите следва да се следи:

  • Гумите да бъдат здраво монтирани на джантите;
  • По гумите и джантите няма нищо огънато или повредено;
  • Да няма замърсяване между колелото и главината;
  • Всички винтове да са здраво навити;
  • Колелото да бъде здраво закрепено на главината.

Баланс на гумите

Смисълът на балансирането на гумите е бъде равномерно разпределена масата около оста на въртене, като се съблюдава центърът на тежестта на автомобила да съвпадне с центъра на въртене. При монтаж на гумата за добър баланс масата на колелото трябва да бъде равномерно разпределена около оста.

Защо балансът на гумите е важен? Недобре балансираните гуми на автомобила могат значително да влошат качеството на шофирането. При някои автомобили се усеща по-осезаемо дисбалансът на гумите, като това в случая зависи от марката и модела на колата. Също така, дисбалансът оказва лошо влияние върху качеството на гумите, може да скъси значително техния живот, както и да наруши качеството на други компоненти на колата, които са свързани с окачването.

Ако усещате вибрации, които се появяват при увеличаване на скоростта и обикновено стават забележими при скорост 70 км/ч и нагоре, то най-вероятно те са свързани с баланса на гумите. Ако гумите „подскачат“, често проблемът може да бъде решен, като внимателно се завърти гумата върху колелото. За целта техникът трябва да отпусне въздух от гумата, да завърти колелото на 180 градуса и след това да напомпа отново гумата с въздух. Понякога се налага два или три пъти да се балансират гумите, за да отшуми вибрацията. Ако това обаче не се случи, то проблемът вероятно идва не от баланса, а от самите гуми или от друга част на колата.

Имате въпроси? При съмнения за проблеми с баланса, както и за ежегодна смяна на летните със зимни автомобилни гуми, не се колебайте да се обърнете за помощ към специалистите от нашите автосервизи в София и Плевен!

Споделете в:
Още новини
img 31.05.2019 -35% намаление на

стандартни шосейни, летни и всесезонни гуми.

img 10.05.2019 Вземи гуми на изплащане с 0% лихва, такси, ГПР

Промоция с UniCredit Consumer Financing

img 27.03.2019 Мита за стареене на гумите.

Правилният избор пред гуми втора употреба.