Меню
0
Новини

Защо в Япония светофарите са със син, вместо зелен цвят?

Това се случва, когато имате една дума за два цвята.

От ранна детска възраст ни учат, че червеният цвят на светофара означава спиране, зеленият - тръгване. Достатъчно просто. Но какво се случва, когато живеете в култура, където зеленото също означава синьо?

 Шофирайки в Япония може да видите най-голямото кръстовище, което се намира в Токио, както и сини светофари. На други места около острова ще намерите сигнали за „тръгване“, които са определено синьо-зелени или тюркоазени.

Преди стотици години японският език е съдържал думи само за четири основни цвята: черен, бял, червен и син. За да се опише нещо зелено е било необходимо да се използва думата за синьо „ao“. В края на първото хилядолетие се появява думата „midori“, която описва зеленият цвят.

Официалните документи за движение в Япония все още споменават зелените светофари като „ao“, а не „midori“ Международното законодателство за движението постановява, че всички сигнали за движение трябва да бъдат представени със зелени светлини, японските лингвисти възразили срещу решението на правителството им да продължи да използва думата „ao“, за да опише това, което е „midori. През 1973 г. правителството решило чрез заповед на кабинета светофарите да използват възможно най-синия нюанс на зелено, за да продължи да се използва номенклатурата „ao“.

Въпреки, че до ден днешен светофарите в Япония са в син цвят, правителството на Япония ни уверява, че всъщност това е просто много син нюанс на зелено и отговаря на международните разпоредби.

Споделете в:
Още новини
img 14.01.2022 Гумите Dunlop са избрани за оригинално окомплектоване на Subaru WRX S4

Компанията Sumitomo Rubber Industries обявяви, че гумите Dunlop SP Sport Maxx GT600A са избрани за заводското окомплектоване на най-новия модел седан Subaru WRX S4.

img 7.01.2022 БЪЛГАРИН Е ИЗОБРЕТИЛ РЕАКТИВНИТЕ ДВИГАТЕЛИТЕ НА ПЪРВАТА ЛУННА РАКЕТА

Заслуга за кацането на американците на Луната има и един българин- карловецът  Иван / Джон/ Ночев. Смята се, че той е изобретил лунния  модул „Орел“.

img 23.12.2021 Goodyear пуска на пазара нов модел в семейството на Eagle F1

Goodyear обяви пускането на пазара на новата гума Eagle F1 Asymmetric 6

img 10.12.2021 Защо в Япония светофарите са със син, вместо зелен цвят?

Това се случва, когато имате една дума за два цвята.От ранна детска възраст ни учат, че червеният цвят на светофара означава спиране, зеленият - тръгване. Достатъчно просто. Но какво се случва, когато живеете в култура, където зеленото също означава синьо?