02/405 11 22
Меню
0
Новини

Знаем ли какво да е налягането на гумите?

Повечето шофьори знаят, че трябва да следят налягането в гумите си, за да си осигурят не само комфорт, но и безопасност. Въпреки това, малко са тези, които знаят, че правилното налягане на гумите е ключово за тяхното равномерно износване и основен фактор, който предопределя дълголетието на вашите гуми. Освен това – поставени под правилния натиск, гумите консумират по-малко гориво и ви спестяват пари.

 

Въпреки всички тези ползи, повечето шофьори не следят изправността на гумите на автомобила си, освен ако не възникне проблем. В проведено изследване на територията на Великобритания например, компанията производител на автомобилни гуми Мишелин стига до заключението, че повече от 60% от гумите в експлоатация са напомпани с погрешно налягане, а при близо 40% от тях налягането застрашава безопасността при шофиране. Подобно проучване не е провеждано в България към днешна дата, но сме сигурни, че резултатите биха била сходни.

 

Какво е важно да знаете за налягането на гумите? Обикновено налягането на предните гуми и тези отзад трябва да бъде различно. Налягането обикновено се измерва в килограми на квадратен инч (PSI) и ръководството за експлоатация на автомобила посочва кое е правилното налягане за гумите (въпреки че това може да варира при определени условия и ако натоварването се увеличава значително).

 

Силно препоръчително е често да се проверява налягането в гумите. Въпреки това, оборудването в бензиностанциите обикновено е неточно или не функционира правилно, така че по-добрите алтернативи включват разполагане със собствен комплект за наблюдение на налягането в гумите или редовно обслужване в автосервиз.

 

Предимствата на професионалната оценка, включваща проверка на протектора, идентифициране на петна и правилната ротация на гумите. Предните и задните гуми показват различни нива на износване и дори предните гуми могат да се износват неравномерно поради различните натоварвания при завиване наляво и надясно. В Радиал нашият ентусиазиран и опитен персонал ще се погрижи за вашите гуми и ще ви помогне да извлечете максимума от тях.

 

Не сте сигурни къде е вашият най-близък автоцентър Радиал? -> Открий моя Радиал

 

Добрата новина е че новите автомобили са оборудвани със системи за предупреждение, които сигнализират, когато налягането стане далеч от идеалното.

 

Ако имате някакви въпроси относно налягането в гумите или как да го наблюдавате, за да удължите живота на гумите си, просто посетете някои от нашите центрове.

Споделете в:
Още новини
img 15.02.2019 Гуми Втора Употреба – Опасности

Често ни се задава въпросът дали продаваме гуми втора употреба, а нашата фирмена политика е категорично против продажбата на вече използвани гуми. Да, гумите втора ръка са по-евтин вариант от новите такива, но при техният избор и употреба се крият редица опасности. 

img 8.02.2019 Знаем ли какво да е налягането на гумите?

Какво трябва да знаете за системите за мониторинг на налягането на гумите? 

img 4.02.2019 Как влияе начинът на шофиране върху гумите?

Влияе ли начинът ви на шофиране върху износването на гумите на автомобила ви?

img 14.11.2018 Топ 6 критерии на българина при закупуване на автомобилни гуми

Месец ноември по традиция ни припомня, че е време да заменим летните гуми на автомобила със зимни. Подготовката за студения сезон е в разгара си, като пред голяма част от шофьорите стои въпросът и с избора и закупуването на нови гуми за автомобила.