Меню
0
Новини

Полезно ръководство за добра грижа и поддръжка на гумите, част 2

Понякога превантивните мерки, свързани с проверката на Вашия автомобил, биха могли да ви спестят много нерви и проблемни ситуации. Всеки отговорен  собственик на автомобил или друго превозни средство би следвало да разбира важността на добрата поддръжка за сигурността и устойчивостта на пътя. Доливането на течност за чистачки, редовното обслужване на двигателя, включително и редовното му почистване, са някои от нещата, които знаем, че трябва да се следят. В действителност, има и други фактори, които не би следвало да пренебрегваме ако искаме да удължим живота и устойчивостта на автомобилните гуми.

 

Поддържайте добро общото състояние на гумите

Мръсотията по Вашите гуми също може да бъде предпоставка за опасности по пътя или за замаскиране на малки щети по грайфера на гумата. Поради тази причина е важно да поддържате чист автомобила си. Бъдете сигурни, че при почистване сте отстранили замърсяванията, мазнините и маслото от повърхностите на гумата. Препоръчително е да проверявате веднъж годишно винтилите на гумите, които следва да бъдат подменени в случайна на напукване.

Следете редовно аз всякакви деформации под формата на бучки, издутини или разкъсвания по страничната страна на гумата. Тази страна издържа най-голямата част от напрежението и тежестта и не би следвало да пренебрегвате нейното състояние.

Радиал съветва редовно да проверявате гумите си, особено преди дълъг път, за да сведете до минимум шансовете за повреда и/или износване. Ако се съмнявате в състоянието на Вашите гуми, потърсете съвет в най-близкия до Вас сервиз на Радиал: https://radial.bg/workshops/

Налягане на гумите 

Налягането на гумите е от ключово значение за нормалното функциониране на автомобила Ви. Обикновено може да намерите информация за правилното налягане за гумите на Вашето превозно средство на шофьорската врата или от вътрешната страна на капачката на горивото. Правилното налягане минимизира още вероятността  от износване на гумите.

Повечето от съвременните автомобили в днешно време разполагат със система за наблюдение на налягането в гумите (TPMS), която сигнализира при намалено или увеличено налягане. При по-слабо надутите гуми се постига максимален контакт с пътната настилка, особено по външните ръбове на гумата. Такова каране изисква също по-висока мощност на автомобила Ви и  съответно по-висок среден разход на гориво.

При по-добре надутите гуми контактът с пътната настилка е фокусиран в центъра на гумата. Това повдига външните краища на гумата от повърхността, което води до прекомерно износване по протежението на центъра. Този процес също така намалява наличната повърхност на гумите, която може да осигури сцепление - точно там, където ви е най-необходимо, застрашавайки безопасността на водача.
 Радиал съветва: Не пренебрегвайте системата за наблюдение на налягането в гумите и внимавайте за сигнали! Ако вашата кола или микробус няма TPMS, направете време за ръчна проверка на налягането. 

Богдан Белчев,

Управител и консултант

Споделете в:
Още новини
img 23.04.2024 Nexen взима награда за дизайн Red Dot 2024 за гумата N'Fera Sport S

Nexen Tire спечели престижната награда Red Dot Design Award 2024г.

img 28.03.2024 Citroen избра Goodyear за своя електрически e-C3

Goodyear EfficientGrip Performance 2 са избрани от Citroen като оригинално оборудване за новия електрически автомобил e-C3. 

img 12.03.2024 Специална оферта от Автоцентър Радиал-обект Ботевградско шосе

35% отстъпка от Базовата цена на марките TOYO, TIGAR, GITI и  GT RADIAL

img 16.02.2024 Международна награда за дизайн 2023 за Continental UltraContact NXT

Журито на Международните награди за дизайн (IDA) присъди златна награда на Continental UltraContact NXT .