Меню
0
Новини

Кога се слагат летните гуми?

За повечето шофьори летните месеци предоставят чудесна възможност да се насладят на шофирането. Много често обаче хората изпадат в чудене кога е правилният момент да се заменят зимните гуми с летни. Двата типа автомобилни гуми са проектирани за различни атмосферни условия и при шофиране със зимни гуми в неподходящи условия може да доведе до редица проблеми като например по-бързо износване на гумите.

В настоящата статия ще спрем вниманието върху важната информация, която трябва да имате предвид при избора на ден за смяна на зимните гуми с летни.

Какви разлики съществуват между зимните и летни гуми?

Основната разлика между двата типа гуми е в състава на каучуковите смеси, използвани в процеса на тяхната направа. Съединенията, използвани при изработката на летни гуми, са предназначени за употреба над 7°C. Под тази температура летните гуми бързо се втвърдяват и техните свойства на шофиране се влошават.

От друга страна, ако шофирате със зимни гуми над 7°C, техните свойства също започват да се влошават. Това става така, тъй като гумата започва да се загрява по-бързо, а това води и до нейното по-бързо износване. Поради тази причина не е много безопасно да се шофира със зимни гуми през лятото.

Зимните и летните гуми често имат различни шарки, съобразени с атмосферните условия за по-добро сцепление с пътната настилка. Зимните гуми имат добро сцепление при ниски температури и сняг, а през лятото техните полезни свойства се изгубват. Ето защо не се препоръчва шофирането със зимни гуми в летни условия.

Какво трябва да имате предвид преди да смените гумите?

Преди да замените зимните гуми с летни има редица неща, които трябва да съблюдавате.

На първо място, да огледате състоянието на гумите. Това ще ви помогне да прецените дали е време да закупите нови гуми преди да монтирате настоящите. Проверете за износване на грайферите – ако грайферите са под 3 мм, гумата е за смяна. Също огледайте добре гумите по страничните стени за увреди, например от камъчета, които са попаднали в гумата.

Ако се чудите дали да закупите нови летни гуми – това са най-важните фактори, които да проверите. Ако имате съмнения и бихте искали да получите професионално мнение, не се колебайте да се  консултирате със служителите в автосервиза на Радиал.

  • Баланс на гумите при монтаж

Също така, ако съхранявате вашите гуми в гаража, не забравяйте при монтажа да ги балансирате. Недобре балансираните гуми оказват неблагоприятен ефект върху автомобила, което може да доведе до неправилно шофиране и неравномерно износване на гумите. В този случай ще ви се наложи да закупувате нови гуми по-често.

  • Налягане на гумите

Не на последно място, препоръчваме да проверите налягането на гумите. Налягането на гумите спада с времето. Ако падне под препоръчителните стойности за гумата, дадени от производителя, шансовете гумата да влоши качествата си и представянето си на пътя са големи.

Налягането оказва влияние както върху сцеплението на гумата, така и върху нейните спирачни свойства. При слабо налягане съпротивлението при движение може да се увеличи, което на свой ред довежда до по-висок разход на гориво, а автомобилът започва да реагира по-бавно и неефективно при завои и завъртане на волана.

Кога е най-подходящото време за смяна на зимните гуми с летни?

Летните гуми следва да бъдат монтирани, когато средната 24-часова температура се повиши над 7°C. Това е общото правило, което следват шофьорите. Трудно е обаче да се определи конкретна дата през пролетта, тъй като температурите могат да бъдат много променливи. В България смяната на гумите следва да се случи в диапазона от началото на март до края на април.

Когато температурите се покачат до препоръчителните над 7°C, е добре да изчакате една-две седмици, за да проверите дали времето ще се задържи топло или няма да стане отново изненадващо студено. През пролетта понякога падат неочаквани късни снегове, а шофирането с летни гуми на сняг може да бъде опасно за живота.

Трябват ви нови летни гуми за автомобила?

Трудно е да се препоръча конкретен модел гума или една марка автомобилни гуми на всички шофьори, тъй като различните автомобили идват с най-разнообразни изисквания към характеристиките на гумите.

След като сте проверили какъв тип гуми търсите, може да се възползвате от онлайн калкулатора на сайта на Radial.bg или да се посъветвате с нашите консултанти на място в магазините на Радиал.

Споделете в:
Още новини
img 28.03.2024 Citroen избра Goodyear за своя електрически e-C3

Goodyear EfficientGrip Performance 2 са избрани от Citroen като оригинално оборудване за новия електрически автомобил e-C3. 

img 12.03.2024 Специална оферта от Автоцентър Радиал-обект Ботевградско шосе

35% отстъпка от Базовата цена на марките TOYO, TIGAR, GITI и  GT RADIAL

img 16.02.2024 Международна награда за дизайн 2023 за Continental UltraContact NXT

Журито на Международните награди за дизайн (IDA) присъди златна награда на Continental UltraContact NXT .

img 29.01.2024 Goodyear представя новата всесезонна гума за електромобили- ElectricDrive 2

Goodyear Tire & Rubber представи нов модел всесезонни гуми Goodyear ElectricDrive 2.