Меню
0
Новини

Топ 6 критерии на българина при закупуване на автомобилни гуми

Месец ноември по традиция ни припомня, че е време да заменим летните гуми на автомобила със зимни. Подготовката за студения сезон е в разгара си, като пред голяма част от шофьорите стои въпросът и с избора и закупуването на нови гуми за автомобила.

По какви критерии да изберем гуми за автомобила?

На този въпрос трудно се открива еднозначен отговор. Екипът на Радиал предприе проучване сред потребителите във Фейсбук мрежата, които получиха възможност да се включат в специална анкета на тема: „По какъв критерий избираш своите гуми“. Преди да споделим с Вас любопитните резултати, които наблюдаваме след края на анкетата, бихме искали да благодарим на всички, които се включиха и взеха отношение към нашето запитване.

Новите гуми за колата трябва да са безспорно надеждни, проверени, съобразени с марката на автомобила и с доказано качество. Разбира се, в случая не може да се говори за „идеална“ гума, която да има перфектни показатели и да бъде на бюджетна цена – по този въпрос получените отговори на запитването говорят за трезвата преценка на българина, който се старае да приоритизира в личната си класация не повече от три до четири критерия при избора на гуми.

В настоящата класация ще представим без претенцията за изчерпателност или глобалност на статистиката как българинът приоритизира своите критерии при закупуване на автомобилни гуми.

1.      Цената

С убедителна преднина от 31 % от получените резултати цената се позиционира на първо място в класацията на критериите при закупуване на гуми за автомобила. Цената, съобразена с личния бюджет на българина, следва да се съизмери и да бъде в подходящо съотношение с качеството на автомобилните гуми. Добър вариант е да се хване промоция на някоя от утвърдените на пазара марки.

2.      Марка (производител)

На второ място ще отбележим, че 13 % от гласувалите посочват като важен критерий стабилността и известността на марката на гумите. Доказаната марка и производител вдъхват доверие. Бонус е, ако гумата е придружена и с тестове, които е покрила с високи резултати. Единични са коментарите, в които се предава обратното мнение – че „марковите“ гуми не са по-добри от по-неизвестните марки.

Може да се каже със сигурност обаче от получените резултати, че ако веднъж българинът е попаднал на добра марка гуми, от която е доволен, той предпочита да не рискува с нови, а да заложи на сигурния вариант, който вече се е доказал с добри резултати.

3.      Качество на гумата

11 % от гласувалите в анкетата на Радиал приоритизират качеството на гумите. Качеството в добро съотношение с цената прави избора на гума добре премислен и правилен. За качеството на гумата се следи както по евро етикета, така и по класации и тестове, в които гумата е била включена. Голяма част от гласувалите посочват класацията на ADAC като надежден източник на информация при избора на нови гуми за автомобила.

4.      Технически характеристики и показатели

9 % от гласувалите изтъкват значимостта на техническите характеристики и показатели на гумите. Евро етикетът на гумата задължително се проверява, като водещо значение има поведението на гумата на мокри настилки (при летните гуми) и на сняг и лед (при зимните). Индексът на сцепление на мокра настилка, както и на шум са главни при разчитането на евро етикета. Едва след това се нарежда по важност показателя за разход на гориво.

5.      Шарка на гумата

Шарката на грайфера, гъвкавостта и мекотата на каучука са сред водещите критерии на 9 % от гласувалите. Гумата трябва да има по възможност по-тесни и по-високи грайфери и да бъде с хубава шарка.

6.      Нови гуми

При закупуването на гуми за автомобила 7 % от гласувалите посочват, че те трябва да бъдат задължително нови, а не втора ръка. За да има сигурност на пътя, гумите не трябва да бъдат износени, а да бъдат с дата на производство по възможност от настоящата година.

Други критерии, които се наблюдават в нисък процент, са сезонът и климатичните условия в България. Повечето българи залагат на сезонни гуми, но в зависимост от климата, всесезонните гуми също са предпочитан избор за част от шофьорите. Едва 3 % от гласувалите се доверяват на мнението на приятели и познати.

В заключение ще отбележим, че при избора на модел гуми за автомобила българите се стараят да балансират поне три критерия, на които новите гуми следва да отговорят. Ако и Вие тази есен сте изправени пред избора на нови зимни гуми, препоръчваме да не чакате падането на първия сняг, а да отметнете задачата своевременно. Екипът на Радиал е насреща при необходимост от консултации и информация за подходящите марки и модели гуми, съобразени с Вашия автомобил.

Споделете в:
Още новини
img 31.05.2019 -35% намаление на

стандартни шосейни, летни и всесезонни гуми.

img 10.05.2019 Вземи гуми на изплащане с 0% лихва, такси, ГПР

Промоция с UniCredit Consumer Financing

img 27.03.2019 Мита за стареене на гумите.

Правилният избор пред гуми втора употреба.